САЩ налагат санкции срещу централната банка на Иран. Това обяви американският президент Доналд Тръмп пред журналисти в Белия дом, съобщава "Ройтерс".

Тръмп не е дал каквито и да е други подробности относно санкциите, но отбелязал, че те били най-големите санкции, налагани някога срещу чужда държава от страна на САЩ. Санкциите стигат "точно до върха", посочил той.

Пентагонът има няколко военни опции за Тръмп срещу Иран

Пентагонът има няколко военни опции за Тръмп срещу Иран

Предлагат цели за въздушен удар и предупреждават, че може да прерасне във война

Тръмп подчертал, че е проявил сдържаност към Иран. Той настоял, че "най-лесното нещо да се направи" би било да се нареди военен удар срещу страната, но предупреждил, че можел "да го стори тук пред събраните медии".

"Бих могъл да ударя 15 различни големи неща в Иран", настоя Тръмп, добавяйки: "Това ще стане за една минута. Бих могъл да го направя тук пред вас. Смятам, че показва много повече сила да го правим по начина, по който го правим."

От своя страна финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин подчерта, че централната банка на Иран била последният източник на средства за Техеран.

Това става след неотдавнашните атаки срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия, за които САЩ и съюзниците им в Рияд обвиниха Иран. Тръмп заяви в сряда, че е наредил на Министерството на финансите да "увеличи значително" санкците срещу Ислямската република.

Иран плаши с "тотална война" при всякакъв удар срещу Техеран

Иран плаши с "тотална война" при всякакъв удар срещу Техеран

Напрежението в Близкия изток е изключително високо