Пентагонът представя широк спектър от военни варианти на президента на САЩ Доналд Тръмп срещу Иран, тъй като той все още обмисля как да отговори на атаката над петролната индустрия на Саудитска Арабия, съобщава АП.

По време на среща в Белия дом президентът ще получи списък с потенциални цели за въздушен удар в Иран, наред с други възможни отговори, а също така ще бъде предупреден, че военните действия срещу Ислямска република могат да прераснат във война, според американски служители, запознати с дискусиите.

Помпео: Иран извърши акт на война

Помпео: Иран извърши акт на война

Напрежение в Персийския залив

Срещата по национална сигурност е първата възможност за решение, как САЩ трябва да отговорят на атаката срещу ключов съюзник в Близкия Изток. Всяко решение може да зависи от това какъв вид доказателства американските и саудитските следователи са в състояние да предоставят, доказващи, че атаката с ракети и дронове е започнала от Иран, както твърдят редица длъжностни лица, включително държавния секретар Майк Помпео.

Иран отрече участието и предупреди САЩ, че всяко нападение ще предизвика "всеобхватна война" с незабавно отмъщение от Техеран.

И Помпео, и вицепрезидентът Майк Пенс осъдиха атаката срещу саудитските петролни съоръжения като "акт на война".

Пенс заяви, че Тръмп ще "преразгледа фактите и ще вземе решение за следващите стъпки. Но американският народ може да бъде уверен, че САЩ ще защитават интереса си към региона и ние ще стоим заедно със своите съюзници."

Иран плаши с "тотална война" при всякакъв удар срещу Техеран

Иран плаши с "тотална война" при всякакъв удар срещу Техеран

Напрежението в Близкия изток е изключително високо

Отговорът на САЩ може да включва военни, политически и икономически действия, а военните варианти могат да варират от никакви действия до въздушни удари или по-малко видими ходове като кибератаки.

Вероятен ход на САЩ би бил да предостави допълнителна военна подкрепа, за да помогне на Саудитска Арабия да се защити от атаки от север, тъй като по-голямата част от защитата й е съсредоточена върху заплахите от хусите в Йемен на юг.

Генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Съвместния началник-щаб, коментира, че въпросът дали САЩ ще отговарят е "политическа преценка", а не за военните.

"Моята работа е да предоставя военни възможности на президента, ако той реши да отговори с военна сила", каза Дънфорд.

Тръмп ще иска "пълен набор от възможности", допълва той. "В Близкия изток, разбира се, имаме военни сили там и планираме много и имаме много възможности."

И ОАЕ се присъединиха към коалицията на САЩ в Близкия изток

И ОАЕ се присъединиха към коалицията на САЩ в Близкия изток

ОАЕ се присъединява към коалицията

Конгресменът Елиса Слоткин коментира, че ако Тръмп "избере опция, която включва значителен военен удар срещу Иран, предвид сегашния климат между САЩ и Иран, има вероятност той да ескалира в средна до мащабна война, считам, че президентът трябва да дойде в Конгреса."

Слоткин, бивш съветник за политиката в Близкия изток в Пентагона, заяви, че се надява Тръмп да обмисли широк спектър от възможности, включително най-основният избор, който би бил да се поставят повече сили и отбранителна военна техника в и около Саудитска Арабия, за да се помогне за повишаване на сигурността.

Екип от криминалисти от централното командване на САЩ проверява доказателства от останки от крилати ракети и дронове, но Пентагонът заяви, че оценката не е приключила. Длъжностните лица се опитват да определят дали могат да получат навигационна информация от отломките, която би могла да даде твърди доказателства, че ударите са дошли от Иран.

Говорителят на Пентагона Джонатан Хофман заяви в четвъртък, че САЩ са много уверени, че служителите ще могат с точност да определят, кой е започнал атаките миналия уикенд.

Помпео призна за слабост в "Пейтриът"

Помпео призна за слабост в "Пейтриът"

Американското ПВО не е спряло въздушната атака

Американските служители не желаят да предполагат какъв отговор ще избере Тръмп. През юни, след като Иран свали американски дрон, Тръмп първоначално одобри военен удар, след което рязко го отмени, защото заяви, че това би убило десетки иранци. Решението подчертава продължителното нежелание на президента да въвлече страната в друга война в Близкия изток.

Вместо това Тръмп реши американските военни кибер-сили да извършат атака срещу военните компютърни системи, използвани от Иранската революционна гвардия за контрол на ракети и системи за изстрелване, според представители на администрацията.

Пентагонът заяви, че американските военни работят със Саудитска Арабия, за да намерят начини да осигурят по-голяма защита на северната част на страната.

Полковник от ВВС Пат Райдър, говорител на Съвместните началници на щабове, обясни, че американското централно командване разговаря със саудитите за начините за намаляване на бъдещите атаки. Той не би спекулирал какви видове подкрепа може да бъде предоставена.

Други американски служители допълват, че поставянето на още ракети "Пейтриът" и подобрени радарни системи може да бъде опция, но не са взети решения.

Сега е моментът, който решава бъдещето на "Близкия изток"

Сега е моментът, който решава бъдещето на "Близкия изток"

След ВСВ, САЩ има 3 интереса в региона - енергийни ресурси, поддържане на израелската сигурност и гаранция, че никой не може да оспори предходните 2