Държавният секретар Майк Помпео определи атаката по саудитските петролни съоръжения "атака на Иран" като е "акт на война".

Помпео не успя да предостави подробности, които окончателно показват, че иранците са започнали атаката, предаде Си Ен Ен.

Саудитска Арабия обвини Иран за атаката с 18 дрона и 7 ракети
Обновена

Саудитска Арабия обвини Иран за атаката с 18 дрона и 7 ракети

Те обявиха, че нападението е извършено от северна посока

"Ние бяхме благословени, че няма американци, убити в тази атака, но всеки път, когато имате акт на война от този характер, винаги има риск това да се случи", каза Помпео. "Това е атака с мащаб, който току-що сме имали не се е виждало преди ", добави държавният секретар на САЩ по-късно.

Помпео, говорейки пред репортери без камера, преди да се приземи в Джида, каза: "Това беше иранска атака. Не е така, че можете да възложите на подизпълнители опустошенията на 5% от световните енергийни доставки в света и да мислите, че можете да се освободите от отговорност. Измамата с хусите не променя пръстовите отпечатъци на аятолаха, които излагат на риск глобалното снабдяване с енергия. "

Експерти на ООН разследват атаката срещу Саудитска Арабия

Експерти на ООН разследват атаката срещу Саудитска Арабия

Сформира се международна комисия

Помпео заяви, че разузнавателната общност има голяма увереност, че хусите не притежават оръжейни системи като тези, използвани при нападенията. Той каза, че смята, че атаките са с произход от Иран, а не от Ирак.

"Знаем също, че това са системи, които иранците не са разположили никъде другаде, че не са ги разположили извън страната си, доколкото ни е известно. Не сме ги виждали да използват такива типове системи за дронове с вида на обхвати и възможности, нито сме ги виждали да поставят тези ракети там, където биха могли да го направят.

Прескъпото западно въоръжение на Саудитска Арабия безпомощно срещу дронове и крилати ракети

Прескъпото западно въоръжение на Саудитска Арабия безпомощно срещу дронове и крилати ракети

"Ние сме незащитени"

Не видяхме доказателства, че идват от Ирак. Възможно е да е пътувал над Кувейт - това не сме виждали ", каза Помпео.