Милиардите долари, изразходвани от Саудитска Арабия за най-модерното западно въоръжение, предназначено основно за възпиране на нападения на голяма надморска височина, се оказаха недостатъчни за възпирането на евтини дронове и крилати ракети, използвани при удара, който засегна тежко нейната гигантска петролна индустрия, пише "Ройтерс".

Нападението в събота срещу саудитски петролни съоръжения, което намали наполовина производството на петрол на страната, показа колко зле подготвена е Саудитска Арабия да се отбранява, въпреки многократните атаки срещу жизненоважни нейни обекти по време на оглавяваната от нея война в съседен Йемен в продължение на четири години и половина.

Саудитска Арабия се присъедини към морската коалиция на САЩ в Залива

Саудитска Арабия се присъедини към морската коалиция на САЩ в Залива

"Политико": Двете страни практически нямат съюзници, а САЩ искат да се подготвят по-добре и за потенциални конфликти с Русия или Китай

Саудитска Арабия и САЩ настояха, че Иран, най-големият враг на кралството, вероятно стои зад удара. Вчера американски официален представител обяви, че Вашингтон смята, че атаката е предприета от югозападната част на Иран. Трима американски официални представители уточниха, че тя е извършена както с крилати ракети, така и с дронове.

Техеран отрече тези обвинения, заявявайки, че йеменците, противопоставящи се на силите, оглавявани от Саудитска Арабия, са извършили нападението. Бунтовниците хуси, които са подкрепяни от Иран, поеха отговорност за атаката.

Иран изстрелял крилати ракети към Саудитска Арабия, заключили в САЩ

Иран изстрелял крилати ракети към Саудитска Арабия, заключили в САЩ

Източникът обясни, че САЩ събират доказателства за нападението

Иран поддържа най-големия арсенал от балистични и крилати ракети в Близкия изток, които биха могли да съкрушат практически всяка система за противоракетна отбрана на Саудитска Арабия според мозъчния център CSIS, като се има предвид географската близост на Техеран и неговите проксита в региона (например "Хизбула" и "Хамас").

Но дори по-ограничените удари се оказаха твърде проблемни за Саудитска Арабия, включително и неотдавнашните от страна на хусите, които поеха отговорност за успешни атаки срещу гражданско летище, петролни помпени станции и петролното поле Шейба.

"Ние сме незащитени. Всяко реално съоръжение няма никаква истинска защита", коментира източник от сферата на сигурността в Саудитска Арабия.

Путин предлага ПВО на Саудитска Арабия след атаките над петролната индустрия

Путин предлага ПВО на Саудитска Арабия след атаките над петролната индустрия

Ще е разумно да постъпят като Иран и Турция и да купят руски оръжия

Нападението на 14 септември срещу две петролни рафинерии, принадлежащи на саудитския държавен петролен гигант Saudi Aramco, беше най-тежкото срещу петролни съоръжения в Близкия изток, откакто Саддам Хюсеин подпали петролните кладенци на Кувейт по време на кризата в Персийския залив в периода 1990-1991 г.

Рияд обяви, че предварителните резултати от разследването показвали, че използваните оръжия са ирански, но мястото, откъдето е предприета атаката, все още не е установено.

Първоначално властите посочиха дронове, но три американски официални лица заявиха, че използването на крилати ракети и дронове показва по-висока степен на сложност и софистицираност, отколкото първоначално се смяташе.

Хусите поеха отговорност за атаката срещу рафинерията в Саудитска Арабия

Хусите поеха отговорност за атаката срещу рафинерията в Саудитска Арабия

Подозренията веднага паднаха върху тях