Русия е готова да помогне на Саудитска Арабия след атаките срещу петролната индустрия на Саудитска Арабия, ако е необходимо, заяви руският президент Владимир Путин след разговори с лидерите на Турция и Иран в Анкара и предлага да закупят руско оръжие, съобщава "Ройтерс".

"Готови сме да предоставим съответна помощ на Саудитска Арабия и би било достатъчно политическото ръководство на Саудитска Арабия да вземе разумно правителствено решение - както направиха лидерите на Иран по свое време, закупувайки С-300 и както направи президентът Ердоган, като закупи от Русия най-новите системи за ПВО "Триумф"", коментира Путин.

Тези руски оръжия биха защитили всички инфраструктурни съоръжения на Саудитска Арабия, допълва той.

Рияд: При атаката са използвани ирански оръжия

Рияд: При атаката са използвани ирански оръжия

Водената от Рияд военна коалиция в Йемен заяви, че атаката срещу саудитските рафинерии е извършена с ирански оръжия, а не с оръжия от Йемен

Коментарите на руския президент очевидно са насочени повече към Вашингтон, отколкото към Рияд, и Рохани, и иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф изпитват видимо удоволствие от "троленето" по американския президент, като се усмихват сърдечно, докато Путин говори с блясък в очите, пише "Политико.

САЩ отдавна е срещу продажбата на С-300 на Техеран. В продължение на почти десетилетие Русия отказва да завърши продажбата по споразумение, подписано през 2007 г., първо се съобразява с натиска от САЩ и Израел, а по-късно в изпълнение на американските санкции, наложени заради ядрената програма на Иран.

Но доставката на ракетната система приключи през 2016 г., след подписването на ядреното споразумение с Иран, известно като Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), което Тръмп едностранно изостави миналата година.

По същия начин, Вашингтон се оплака от плана на Турция да купи по-модерната система С-400 и дори заплаши сурово да накаже Турция, съюзник в НАТО. Администрацията на Тръмп призова Ердоган вместо това, да купи системата за противовъздушна отбрана Patriot, направена от Raytheon, американски изпълнител за отбраната на САЩ.

САЩ разполагат с данни, че атаката срещу саудитската рафинерия идва от Иран

САЩ разполагат с данни, че атаката срещу саудитската рафинерия идва от Иран

Съобщава се за разузнавателна информация…

Турция така или иначе продължи с покупката и в отговор администрацията на Тръмп забрани на Турция да участва в програмата за изтребител F-35. Но Тръмп е призован да накаже по-тежко Турция, включително от Комитета по външни работи на Камарата, който миналия месец призова Белия дом да наложи санкции.

Освен споровете относно системите за противовъздушна отбрана, Саудитска Арабия също е един от най-големите купувачи на американско оръжие и друг военен хардуер, а Тръмп многократно се хвали с посредничеството на големи сделки с Рияд.

Тръмп дори наложи вето върху усилията на Конгреса на САЩ за блокиране на продажбите на оръжие в Саудитска Арабия като наказание заради убийството на журналиста Джамал Кашоги.

След двустранна среща с Рохани, Путин подчерта продължаващата подкрепа на Русия за JCPOA, въпреки оттеглянето на Тръмп. И иранският, и руският лидери говориха за успеха на техните усилия за подобряване на икономическите връзки.

Паника на петролните пазари

Паника на петролните пазари

Саудитската компания "Aramco" загубиоколо 5,7 милиона барела заради атаката...

Русия е третият най-голям производител на петрол в света след САЩ и Саудитска Арабия, така че потенциално може да се възползва от всяко прекъсване на производството на саудитски петрол, както и от скока в цените на петрола в световен мащаб, последвали атаките през уикенда.

Но атаката и отговорът на Тръмп дават възможност на Путин да подчертае намаленото влияние на Вашингтон в Близкия изток, както и изолацията на Тръмп по въпроса за ядрената сделка с Иран.

ЕС и другите европейски участници в JCPOA, Франция, Германия и Обединеното кралство, остават ангажирани по сделката, въпреки оттеглянето на Тръмп. Критиците на Тръмп твърдят, че той е виновен за напрежението, довело до нападението през уикенда заради оттеглянето му от ядрената сделка.

Френският президент Еманюел Макрон се опитва да организира среща между Тръмп и Рохани, насочена към облекчаване на напрежението и намаляване на риска от война. Тръмп коментира, че е отворен за подобни разговори, но Техеран вече изключи всяка възможност за такава среща в кулоарите на Общото събрание на ООН следващата седмица в Ню Йорк.

Никакви разговори със САЩ, отсече Иран

Никакви разговори със САЩ, отсече Иран

Позицията е на върховния лидер Али Хаменеи