Саудитска Арабия се присъединява към ръководената от САЩ морска коалиция за осигуряване на морските пътища, жизненоважни за доставката на петрол в Близкия изток и след атаката над рафинериите, което допълнително увеличава напрежението в Персийския залив, съобщава "Блумбърг".

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман коментира, че 50 процента от производството на петрол, прекъснато от атака, е възстановено, а останалата част от производството ще бъде възобновена в рамките на месец.

Решението на кралството да влезе в Международната структура за морска сигурност е точно преди планираното посещение на държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Саудитските представители отделно планират да споделят информация за оръжията, използвани за нападението в събота.

Борис Джонсън зове за колективен отговор на атаките срещу Саудитска Арабия

Борис Джонсън зове за колективен отговор на атаките срещу Саудитска Арабия

За това е настоял пред саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман

САЩ и Саудитска Арабия практически нямат никакви съюзници, докато обмислят как да реагират на атаките от този уикенд срещу саудитските рафинерии, което поражда съмнения дали администрацията на Тръмп може да изгради някаква коалиция за военни действия в региона, пише "Политико".

Докато министърът на отбраната Марк Еспер обяснява, че САЩ работят с "нашите партньори за справяне с тази безпрецедентна атака", президентът Доналд Тръмп отчуждава ключови съюзници, като едностранно се изтегли от ядрената сделка с Иран през 2015 г., отново наложи санкции и не успява да събере съюзници за защита на корабоплаването в региона от ирански атаки.

"При нормална администрация би трябвало да можем да качим 40 или 50 държави на борда за нещо подобно, но не можем, защото никой не се доверява на администрацията на Тръмп и всички мислят, че ще ги въвлечем във война", коментира Илан Голдбърг , бивш служител по национална сигурност в администрацията на Обама, който работи по политиката на Иран в Пентагона, като се позова на инициативата за морска сигурност - която той нарича "жалка".

"Няма офанзивна коалиция срещу Иран, нито там, нито където и да е другаде по света в момента", допълва Майкъл Найтс от Вашингтонския институт за политика в Близкия Изток, който изучава иранската военна дейност в региона.

Дори водещите републиканци в Конгреса призовават Тръмп да предприеме действия само с помощта на съюзници. "Най-добрият начин да се противопоставим на Иран е като работим с и чрез регионални партньори - включително да се уверим, че те имат това, което им е необходимо, за да защитят себе си и нашите общи интереси", обяснява сенатор Джим Инхоф от Оклахома.

Иран изстрелял крилати ракети към Саудитска Арабия, заключили в САЩ

Иран изстрелял крилати ракети към Саудитска Арабия, заключили в САЩ

Източникът обясни, че САЩ събират доказателства за нападението

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл коментира по-рано, че "надявам се нашите международни партньори да се присъединят към нас в налагането на последствия за Иран за тази безразсъдна дестабилизираща атака."

Последователните американски администрации използват коалиции, за да засилят легитимността на военни действия и да облекчат част от натиска върху силно използваните военни сили на САЩ - от войната в Персийския залив през 1991 г. и действията на администрацията на Клинтън на Балканите до силно злоумишлената коалиция, която администрацията на Джордж Буш набира за инвазията през 2003 г. в Ирак.

И откакто встъпи в длъжност, Тръмп често изразява неудовлетвореност от съюзниците относно поделянето на тежестта, принуждавайки европейските, азиатските и близкоизточните партньори да понесат по-големи финансови и практически разходи в области, в които САЩ осигуряват сигурност.

Това е и обосновката на Пентагона, когато през юли обяви така наречената Международна конструкция за морска сигурност след иранското задържане на британски танкер и свалянето през юни на американски дрон.

Чрез набиране на международни партньори за флотилия от военноморски кораби и самолети за наблюдение, Пентагонът се надяваше да ограничи количеството на американските военни, които ще трябва да се ангажират за сигурност във водните пътища.

Това се разглежда като ключов проблем в момент, когато военните се опитват да преместят войски, самолети, военни кораби и друга техника далеч от Близкия изток, за да се подготвят по-добре за потенциални конфликти с Русия или Китай.

Европейците искат неутралитет във война между САЩ, Русия и Китай

Европейците искат неутралитет във война между САЩ, Русия и Китай

Само 5% одобряват Тръмп и около половината не искат Западните Балкани в ЕС

И все пак много съюзни държави - включително основни военни партньори като Франция и Германия - изразяват безпокойство, че администрацията на Тръмп може да използва мисията, за да ги въвлече в конфронтация с Иран.

Франция и Германия осъдиха атаките през уикенда срещу саудитската петролна индустрия. Но Франция изглежда ангажирана в дипломацията с Иран. Френският президент Еманюел Макрон миналия месец призова Тръмп и президента на Иран Хасан Рохани да се срещнат.

Германски правителствен служител миналия месец предупреди, че е "вкаран" в по-голяма военна мисия, ако се присъедини към мисията за морска сигурност.

Досега само Великобритания, Австралия и Бахрейн се присъединиха към САЩ в морската коалиция.

Морските сили за сигурност са базирани в Бахрейн, където е 5-ти флот на ВМС на САЩ. Той се опира на неопределени сили от военните в Бахрейн - чийто флот се състои предимно от малък патрулен кораб - както и британски контингент от две фрегати, разрушител и пет кораба за почистване на мини, според британски служител, който коментира при условие за анонимност.

Междувременно Австралия обеща да разгърне самолет за наблюдение по-късно тази година и военен кораб догодина, а министърът на отбраната на Австралия Линда Рейнолдс подчертава, че "основният интерес на Австралия в тази мисия е деескалация".

Путин предлага ПВО на Саудитска Арабия след атаките над петролната индустрия

Путин предлага ПВО на Саудитска Арабия след атаките над петролната индустрия

Ще е разумно да постъпят като Иран и Турция и да купят руски оръжия

Като ръководител на усилията, САЩ изпраща разрушители и "събиране на разузнавателни активи", според изявление на Централното командване на САЩ. Казвайки репортери миналия месец, че мисията е "действаща", Еспер определя мисията като "първо, да осигури свобода на навигацията за търговското корабоплаване, което е толкова жизненоважно за глобалната икономическа търговия, и второ, да възпира провокациите и да избегне конфликтите в региона."

Морските сили са твърде малко, за да бъдат използвани при всякакъв вид военна реакция на атаките на "Арамко" - мисия, която би надхвърлила предназначението си.

"Идеята, че тази коалиция би могла да се използва, за да отговори значително или сериозно на Иран, е нереална", обяснява Голдбърг, който сега е в Центъра за нова американска сигурност.

За бързи въздушни или морски изстрелвания срещу ирански ракетни и безпилотни съоръжения коалицията може да бъде повече пречка, отколкото актив, според Ерик Еделман, бивш служител на Пентагона при Джордж Буш. "Ако президентът вземе решение за военна реакция, мисля, че искате да бъде доста бърз и не искате да прекарва много време, координирайки се с други отвъд Саудитска Арабия", коментира Еделман.

Майк Пенс: Армията на САЩ е приведена в бойна готовност

Майк Пенс: Армията на САЩ е приведена в бойна готовност

Пенс повтори, че САЩ са готови да защитят интересите и съюзниците си

Но изграждането на по-силен международен консенсус преди предприемането на военни действия може да осуети усилията на Иран за дипломатическа изолация на САЩ, съветва Джак Кийн, генерал в армията в оставка, който е близък до администрацията на Тръмп.

"Това, което САЩ трябва да направи, след като събра всички доказателства е да ги представи на спешна сесия на Съвета за сигурност на ООН", допълва Кийн и обяснява, че това е "превозно средство за получаване на повече подкрепа за противодействие на бъдещото агресивно иранско поведение."

Ако администрацията на Тръмп се стреми да изгради отделна, по-широка коалиция, специално за ответни действия срещу Иран заради ударите над рафинериите в Саудитска Арабия, вероятно е да не свърши нищо - или почти нищо - по същите причини, поради които и морските коалиции се мъчат да спечелят подкрепа.

"Международните съюзници не знаят какво ще прави Тръмп", коментира Кели Магсамен, бивш служител в администрацията на Пентагона при Обама в Центъра за американски прогрес. "Гледат го и мислят, че за една минута той се опитва да ни вкара в някаква морска коалиция, а следващата туитва, че иска да се срещне с Рохани. Те няма да се подпишат за политически или военни начинания, без да разбират по-добре какво е стратегията на САЩ" за Иран, допълва тя.

Плашейки традиционни съюзници като Германия и Франция, оставиха администрацията "с много малко карти за игра в този момент", обяснява Магсамен.

Навикът на администрацията да прави сериозни външнополитически изявления през Туитър или в други импровизирани формати също вреди на готовността на съюзниците да работят съвместно със САЩ по въпроси, толкова важни, колкото потенциалните военни действия, коментира Голдбърг.

"Те пускат разузнавателна информацията в туитър, преди да говорят с който и да от съюзници за това. Не се прави така. Показваш информацията на приятелите си и ги убеждаваш, а след това излизате заедно и приключвате случая", обяснява той.

Възможен е военен сценарий след атаките срещу Рияд, предупреди Москва

Възможен е военен сценарий след атаките срещу Рияд, предупреди Москва

Според него агресивните и недалновидни действия на САЩ