Европейският съвет по външни отношения - ECFR проведе проучване сред жителите на ЕС, за да установи кой, кого би подкрепили в случай на война между Русия, САЩ и Китай. Проучването показа, че до 85% от европейците не искат да изберат конкретна страна. По-скоро биха били неутрални, съобщават и редица световни медии.

В 14 страни само 3% до 19% разчитат на САЩ, докато повечето (до 60%) разчитат на ЕС.

Полша е единствената страна, в която неутралните и тези в подкрепа на САЩ се доближават, само 6% са заявили, че ще подкрепят Русия.

Снимка 443219

Източник: Европейският съвет по външни отношения

Гърция и Словакия силно подкрепят неутралитет - съответно 81% и 65%, но въпреки, че и двете страни са членки на НАТО, анкетираните показват повече подкрепа за Русия отколкото САЩ.

В Германия, в която живеят приблизително 30 000 американски войски, 70% от анкетираните са подкрепили неутралитета, докато 12% са подкрепили САЩ и 7% Русия.

Констатациите са сходни, когато става въпрос и за потенциален конфликт между САЩ и Китай, като европейците подкрепят неутралитета.

"Изследването разкрива фундаментална промяна във възгледите на европейците за света", според Европейския съвет за външните отношения.

Резултатите идват в момент на напрежение между историческите съюзници на Вашингтон и Америка в Европа, където президентът Доналд Тръмп е широко непопулярен.

"Изглежда европейските избиратели искат ЕС да стане силен, независим участник, използвайки неконфронтационна стратегия. В конфликти между САЩ и Китай или Русия, те имат ясно предпочитание ЕС да остане неутрален, преследвайки среден път между конкуриращи се големи сили", се казва в проучването.

Русия видя риск от ядрена война заради влошаване на глобалната стабилност

Русия видя риск от ядрена война заради влошаване на глобалната стабилност

Това било факт, с който не можело да се спори

Резултатите, особено по отношение на въпроса с кого да се изправят в конфликт между САЩ и Русия, изненадват някои анализатори. Марсел Дирсус от Института за политика на сигурността в германския университет в Кил нарече резултатите "забележителни".

"След десетилетия, в които милиони европейци бяха защитени от Съветския съюз и Русия от Съединените щати, огромното мнозинство от европейците биха искали да останат неутрални в потенциален конфликт между Русия и Съединените щати", пише той в Туитър.

"Това е ужасно", пише Констанц Стелценмюлер, експерт по Германия от Брукингс Институт във Вашингтон.

Снимка 443220

Източник: Европейският съвет по външни отношения

Повечето европейци вече не разчитат на това, че САЩ осигуряват сигурност в Европа и от своя страна искат ЕС да развие по-силни механизми за отбрана. Изследването също призовава новата комисия да "използва мандатите, които избирателите им предложиха за овластяване на ЕС като сплотен геополитически участник".

Като цяло европейците са склонни да се доверяват повече на ЕС, отколкото на техните национални правителства, за да защитят своите интереси срещу други световни сили, но са скептични по отношение на търговските войни. Освен това европейците са разделени относно ролята на НАТО в отбраната на ЕС.

Старши политически сътрудник в ECFR Сузи Денсън коментира, че "фактът, че европейците са разделени по въпроса дали ресурсите за отбрана трябва да отидат в ЕС или НАТО, предполага, че те вече нямат доверието в съюза, който някога са имали".

"Европейците изпреварват своите политици в разбирането на необходимостта от по-силна Европа в свят, в който тя може да бъде избутана от все по-агресивни суперсили", допълва тя.

Само 5% от европейците имат доверие на американския президент Доналд Тръмп.

По-голямата част от европейците смятат, че Русия се опитва да дестабилизира политическите структури в Европа и че националните правителства не реагират адекватно на тази чужда намеса.

Според доклада на ECFR, анкетите на избирателите от изследванията от Румъния (56%), Швеция (50%), Полша (48%) и Словакия (46%) са убедени в наместа на Русия в европейската политика.

Това чувство се споделя и от Дания (44%), Испания (44%), Франция (40%), Италия (42%) и Германия (38%).

ЕС доволен от противодействието срещу хибридните заплахи от Русия

ЕС доволен от противодействието срещу хибридните заплахи от Русия

Ще разширява взаимодействието с НАТО по темата

Според доклада на ECFR "политиците в ЕС представят разширяването като жизненоважно средство за стабилизиране на източното съседство на ЕС", тъй като най-новият член на ЕС, Хърватия се присъедини едва през 2013 г.

Като цяло европейците са положително настроени към идеята за разширяване на ЕС.

Докладът обаче посочва, че избирателите в Германия (46%), Австрия (44%), Франция (42%), Холандия (40%) и Дания (37%) са "враждебно" към страните от Западните Балкани, предвидени за присъединяване към ЕС.

"Отношението на избирателите към разширяването на ЕС също отразява ограничената им толерантност към основните външнополитически инициативи", посочва проучването на ECFR.

Снимка 443221

Източник: Европейският съвет по външни отношения