САЩ заключиха, че атаките срещу рафинерии в Саудитска Арабия са извършени с крилати ракети от територията на Иран. Това разкри американски официален представител пред АФП.

Източникът обясни, че САЩ събират доказателства за нападението, които ще бъдат представени пред международната общност, предимно пред европейските съюзници, на Общото събрание на ООН през следващата седмица.

Рияд е способен да отговори на атаките, закани се крал Салман

Рияд е способен да отговори на атаките, закани се крал Салман

Според правителството на арабската държава атаките са били насочени към световния пазар на петрол

Запитан дали Вашингтон е сигурен, че ракетите са изстреляни от иранска земя, представителят отговори: "Да". Източникът добави, че американските разузнавателни служби имат възможностите да установят откъде са изстреляни ракетите. Американският представител обаче не каза колко ракети са изстреляни.

"Няма да навлизам в такива подробности", отбеляза източникът.

Никакви разговори със САЩ, отсече Иран

Никакви разговори със САЩ, отсече Иран

Позицията е на върховния лидер Али Хаменеи

Армията на САЩ е приведена в бойна готовност, заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, цитиран от "Ройтерс".

По-рано днес цената на петрола падна с 5% след разпространение на информация, че Саудитска Арабия ще възстанови производството до нормално ниво по-бързо от очакваното след атаките през уикенда.

САЩ разполагат с данни, че атаката срещу саудитската рафинерия идва от Иран

САЩ разполагат с данни, че атаката срещу саудитската рафинерия идва от Иран

Съобщава се за разузнавателна информация…

Безпилотни самолети атакуваха рафинерии на "Сауди Арамко" в събота, което предизвика частично спиране на производството на петрол. Въпреки че отговорност поеха шиитските бунтовници хуси, САЩ обвиняват Иран за инцидента, но Техеран категорично ги отхвърля като "безпочвени".