Цената на петрола падна с 5% след разпространение на информация, че Саудитска Арабия ще възстанови производството до нормално ниво по-бързо от очакваното след атаките през уикенда, информират медии.

"Ройтерс" съобщи по-рано през деня, позовавайки се на саудитски източници, запознати с операциите, че страната е близо да възстанови 70% от добива на 5,7 милиона барела на денонощие, изгубени вследствие на атаките. Страната се очаква да произвежда петрол на пълни мощности до 2-3 седмици. Първоначално се очакваше пълното възстановяване да отнеме няколко месеца.

Петролът поскъпна с най-силен темп от 1991 г.

Петролът поскъпна с най-силен темп от 1991 г.

Петролът поскъпна с близо 20% при търговията днес

Цената на барел сорт "Брент" на лондонската борса ICE Futures се понижи с 5,5% до 65,18 долара. Един барел американски лек суров петрол на пазара в Ню Йорк се търгува с 4,4% по-евтино на ниво 60,13 долара за барел.

В понеделник петролът поскъпна с почти 20%. Цената на барел сорт "Брент" нарасна с 19,5% до 71,95 долара. Американският лек суров петрол (WTI) се оскъпи с 15,5% до 63,34 долара - най-голямо увеличение за ден от 22 юни 1998 г. 

Петролът поскъпна

Петролът поскъпна

Пазарите реагираха на нападенията в Саудитска Арабия

Безпилотни самолети атакуваха рафинерии на "Сауди Арамко" в събота, което предизвика частично спиране на производството на петрол. Въпреки че отговорност поеха шиитските бунтовници хуси, САЩ обвиняват Иран за инцидента, но Техеран категорично ги отхвърля като "безпочвени".