Петролът поскъпна с близо 20% при търговията днес, като цената на сорт "Брент" нарасна с най-силен темп от войната в Персийския залив през 1991 г., информира "Ройтерс".

През уикенда беше извършена атака по петролни рафинерии на Саудитска Арабия, което доведе до спиране на производството на монархията наполовина.

Саудитска Арабия възстановява петролни мощности

Саудитска Арабия възстановява петролни мощности

Прогнози на Рияд за връщане на пазарни позиции

Принос за скока на цената има и президентът на САЩ Доналд Тръмп, който разреши да се използват стратегическите петролни резерви на държавата, за да гарантира стабилността на доставките.

Цената на барел сорт "Брент" нарасна с 19,5% до 71,95 долара - най-силен темп за ден от 14 януари 1991 г. Към 9,40 часа по Гринуич един барел се търгуваше за 65,77 долара, с 5,55 долара по-скъпо или 8,4 на сто.

Американският лек суров петрол (WTI) се оскъпи с 15,5% до 63,34 долара - най-голямо увеличение за ден от 22 юни 1998 г. По-късно един барел се търгуваше за 59,54 долара, 4,69 долара по-скъпо или 7,88%.

САЩ обвини Иран за атаката срещу рафинерията в Саудитска Арабия

САЩ обвини Иран за атаката срещу рафинерията в Саудитска Арабия

Помпео се закани, че Техеран ще поеме отговорност за агресията си

Саудитска Арабия е най-големият износител на петрол и атаката срещу рафинерии на саудитския производител "Арамко" оряза производството с 5,7 милиона барела на денонощие

Спирането на над 5% от световните доставки с един удар е изключително обезпокоително, се казва в анализ на UBS. Допълва се, че оттеглянето на съветника по национална сигурност на Белия дом Джон Болтън през миналата седмица се тълкува от мнозина като намаляване на политическия риск, но това събитие може да доведе до големи последствия.

Петролът поскъпна

Петролът поскъпна

Пазарите реагираха на нападенията в Саудитска Арабия

Индия, Китай и Индонезия ще бъдат най-засегнати от прекъснатите доставки.