Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е уволнил съветника си по националната сигурност Джон Болтън.

В профила си в "Туитър" той написа: "Информирах Джон Болтън снощи, че услугите му вече не са необходими в Белия дом. Категорично не бях съгласен с много от неговите предложения, както го направиха и други в администрацията."

Той добави във втори туит: "Помолих Джон за оставката му, която ми беше подадена тази сутрин. Благодаря много на Джон за работата му. Ще назнача нов съветник по националната сигурност следващата седмица."

През май "Ню Йорк таймс" публикува цитати на дългогодишен помощник на Болтън, който твърди, че "дълбоко в сърцето си" Болтън "смята, че президентът е дебил".

Болтън беше смятан за най-радикално настроения сред висшите съветници на Тръмп, особено по отношение на Иран. Уволнявайки го, Тръмп се разделя с човек в администрацията си, който вероятно би се противопоставил на всякакъв вид преговори с режима в Техеран

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф често се е отнасял към Болтън като един от "трите Б" - трима души, които според Зариф тласкат Тръмп към война с Иран и чиито имена започват с буквата Б: Болтън, Бенямин Нетаняху и престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед Бин Салман.

Болтън беше смятан за един от най-приближените хора в администрацията на Тръмп до израелския премиер Бенямин Нетаняху и до израелския посланик във Вашингтон Рон Дермер.

Той споделяше възгледите на Нетаняху по отношение на Иран и участваше в последните дискусии между израелски и американски представители относно някаква форма на "жест" от администрацията на Тръмп към Нетаняху преди изборите в Израел следващата седмица.