Армията на САЩ е приведена в бойна готовност. Това заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, цитиран от "Ройтерс".

Рияд е способен да отговори на атаките, закани се крал Салман

Рияд е способен да отговори на атаките, закани се крал Салман

Според правителството на арабската държава атаките са били насочени към световния пазар на петрол

Той поясни, че това е направено след атаките срещу рафинерии в Саудитска Арабия. Пенс повтори, че САЩ са готови да защитят интересите и съюзниците си.

Ако атаката срещу Саудитска Арабия има за цел да окаже натиск върху президента Доналд Тръмп да се откаже от кампанията за оказване на максимален натиск над Иран, няма да успеят, подчерта вицепрезидентът. Той смята, че нападенията срещу съюзниците на САЩ в глобалните доставки на енергийни източници също ще се провалят. По думите му Вашингтон проверява всички доказателства и се консултира със съюзниците си. До дни ще реши какви действия да предприеме, стана ясно от думите на Пенс.

САЩ разполагат с данни, че атаката срещу саудитската рафинерия идва от Иран

САЩ разполагат с данни, че атаката срещу саудитската рафинерия идва от Иран

Съобщава се за разузнавателна информация…

Вицепрезидентът съобщи още, че държавният секретар Майк Помпео пътува към Саудитска Арабия заради напрежението с Иран.

По-рано днес цената на петрола падна с 5% след разпространение на информация, че Саудитска Арабия ще възстанови производството до нормално ниво по-бързо от очакваното след атаките през уикенда.

Безпилотни самолети атакуваха рафинерии на "Сауди Арамко" в събота, което предизвика частично спиране на производството на петрол. Въпреки че отговорност поеха шиитските бунтовници хуси, САЩ обвиняват Иран за инцидента, но Техеран категорично ги отхвърля като "безпочвени".