Президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че Техеран не иска конфликт в региона и обвини САЩ и арабската коалиция за предизвикването на войната в Йемен, съобщават ирански медии.

"Не искаме конфликт в региона...Кой започна конфликта? Не са йеменците. Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Америка, някои европейски държави и ционисткият режим (Израел) започнаха войната в региона", обвини Рохани.

Борис Джонсън зове за колективен отговор на атаките срещу Саудитска Арабия

Борис Джонсън зове за колективен отговор на атаките срещу Саудитска Арабия

За това е настоял пред саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман

Според него нападението на шиитските бунтовници хуси срещу саудитски рафинерии през уикенда е "предупреждение" след атаките срещу болници, училища и пазари в Йемен, извършени от арабската коалиция.

Днес Саудитска Арабия обяви, че ще се присъедини към водената от САЩ коалиция за защита на морските пътища в Ормузкия проток.

Иран изстрелял крилати ракети към Саудитска Арабия, заключили в САЩ

Иран изстрелял крилати ракети към Саудитска Арабия, заключили в САЩ

Източникът обясни, че САЩ събират доказателства за нападението

Саудитската армия планира да даде пресконференция в Рияд. Армията ще обсъди разследването на атаката от събота и ще представи материални доказателства.

Безпилотни самолети атакуваха рафинерии на "Сауди Арамко" в събота, което предизвика частично спиране на производството на петрол. Въпреки че отговорност поеха шиитските бунтовници хуси, САЩ обвиняват Иран за инцидента, но Техеран категорично ги отхвърля като "безпочвени".