"Атаката несъмнено е организирана от Иран". С това обвинение излезе Министерството на отбраната на Саудитска Арабия, което представи доказателства на пресконференция, че Ислямската република стои зад атаката през уикенда.

Прескъпото западно въоръжение на Саудитска Арабия безпомощно срещу дронове и крилати ракети

Прескъпото западно въоръжение на Саудитска Арабия безпомощно срещу дронове и крилати ракети

"Ние сме незащитени"

Представители на военното ведомство показаха отломки на пресконференцията, които според тях са доказателство за иранската агресия.

Стана ясно още, че при атаката са били използвани 25 безпилотни самолета и ракети. Петролното находище в Абкайк е атакувано с 18 безпилотни самолетa и четири крилати ракети, а находището в Хиджра Хурайс е ударено с три крилати ракети.

Представителите показаха отломки от безпилотните самолети и ракетите. Те обявиха, че нападението е извършено от северна посока. 

Снимка 443452

Източник: RT (скрийншот)

"Атаката е проведена от север и несъмнено е организирана от Иран", каза говорител на министерството.

"Тази атака не беше срещу Кралство Саудитска Арабия, а срещу международната икономика", обяви полковник Турки ал Малики, говорител на водената от Рияд коалиция в Йемен.

Според арабската държава атаката не е извършена от Йемен. Кралството все още се опитва да установи мястото, откъдето е извършена атаката.

По-рано днес президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че е наредил на правителството си да наложи нови санкции на Иран. Вчера американски източник разкри пред АФП, че САЩ са заключили, че саудитските рафинерии са ударени с крилати ракети от територията на Иран.

Рохани: Атаката срещу Саудитска Арабия е предупреждение

Рохани: Атаката срещу Саудитска Арабия е предупреждение

Не искаме конфликт в региона...Кой започна конфликта? Не са йеменците

Безпилотни самолети атакуваха рафинерии на "Сауди Арамко" в Саудитска Арабия в събота, което предизвика частично спиране на производството на петрол. Въпреки че отговорност поеха шиитските бунтовници хуси, САЩ обвиняват Иран за инцидента, но Техеран категорично ги отхвърля като "безпочвени".