Великобритания, Франция и Германия ще задействат механизма за разрешаване на спорове в ядрената сделка с Иран от 2015 г., заявиха двама европейски дипломати, най-голямата стъпка, която европейците предприеха в отговор, след като Техеран се оттегли от ядрените си ангажименти, съобщава "Ройтерс".

В един от най-силните призиви от Европа за ново споразумение за замяна на сделката от 2015 г., от която Вашингтон се отказа преди две години, британският премиер Борис Джонсън заяви, че пътят напред е да се договори нова сделка с Тръмп.

Джонсън иска версията на Тръмп за ядрена сделка с Иран
Обновена

Джонсън иска версията на Тръмп за ядрена сделка с Иран

"Тръмп е страхотен бизнесмен... не искам военен конфликт между нас, САЩ и Иран"

Европейските съюзници на Вашингтон се опитаха да предотвратят разпадането на ядреното споразумение, след като Тръмп изтегли САЩ от него през 2018 г. Съгласно споразумението международните санкции срещу Иран бяха отменени в замяна на това Техеран да се съгласи да ограничи ядрената си програма.

Вашингтон възстанови санкциите, Иран отговори, като постепенно прекрати много от ограниченията, които е подписал в сделката. Този месец Техеран заяви, че ще изостави ограниченията за производството на обогатен уран, стъпка, която европейците заявиха, че вероятно ще ги принуди да отговорят.

Европейските дипломати заявиха, че Великобритания, Франция и Германия ще уведомят Европейския съюз по-късно във вторник, че задействат механизма за разрешаване на спорове.

Съгласно механизма, очертан в сделката, ЕС ще информира другите страни - Русия и Китай, както и самия Иран. След това ще има 15 дни за разрешаване на различията, срок, който може да бъде удължен с консенсус.

Иран е готов да спазва задълженията си по ядрената сделка

Иран е готов да спазва задълженията си по ядрената сделка

Но "Тръмп е нарушил баланса между това, което Иран е получил и това, което е дал"

В крайна сметка процесът може да доведе до "снемане" - повторно налагане на санкции, прилагани съгласно предишни резолюции на ООН. "В един момент трябва да покажем доверие", коментира един от европейските дипломати. Вторият дипломат добави, че "нашето намерение не е да възстановим санкциите, а да разрешим различията си чрез самия механизъм, който беше създаден със сделката."

Излизането на Вашингтон от ядрения пакт и тежките икономически затруднения, предизвикани от последвалите санкции на САЩ, допринесоха за една от най-големите ескалации на напрежение между САЩ и Иран след ислямската революция на Иран през 1979 г.

Тръмп обясни, че целта му да се откаже от ядрената сделка е да принуди Иран да подпише по-строг пакт. Техеран отговаря, че няма да предоговаря, докато са под американски санкции.

Иранският върховен съд иска да гони британския посланик от страната

Иранският върховен съд иска да гони британския посланик от страната

Очаква иранското външно министерство да обяви посланика за "персона нон грата"

Иранската ядрена сделка от 2015 г., официално известна като Съвместен всеобхватен план за действие (JCPOA), "няма алтернатива", заяви върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел пред Европейския парламент във вторник.

Потвърждавайки, че европейските страни по сделката са инициирали механизма за разрешаване на спорове, Борел добави: "Като координатор на Съвместната комисия ще наблюдавам механизма за решаване на спорове. Целта на механизма е да разреши въпроси, свързани с прилагането на споразумението в рамките на рамката на Съвместната комисия."

Висшият дипломат на ЕС също отбеляза, че целта на този ход не е да се възстановят санкциите срещу Иран и подчерта, че се надява всички страни да участват в процеса на механизма "добросъвестно".

Европа отхвърли призива на Тръмп за прекратяване на ядрената сделка с Иран

Европа отхвърли призива на Тръмп за прекратяване на ядрената сделка с Иран

Ние ще продължим да изпълняваме Съвместния всеобхватен план за действие