Иранският върховен съд заяви, че счита посланик на Обединеното кралство в Техеран за "персона нон грата" за предполагаемо участие в антиправителствени протести, което ескалира дипломатическото напрежение между двете страни, съобщава "Файненшъл таймс".

Голам-Хосейн Есмаили, говорител на върховния съд в Иран, заяви, че Робърт Макеър е играл "провокативна роля" в последните протести, когато присъства на бдение през уикенда за пътниците, убити с ударения от иранска ПВО украински пътнически самолет.

"За нас не е приемливо да видим, че британският посланик излиза извън посолството и участва в незаконно събиране, засне го и има провокативна роля в неговото продължаване. Този човек е персона нон грата... очакванията на хората и международните разпоредби налагат неговото експулсиране", заяви Есмаили.

Иран обвини британския посланик, че подстрекавал протестите – арестуваха го

Иран обвини британския посланик, че подстрекавал протестите – арестуваха го

По-късно е освободен…

Есмаили допълва, че окончателното решение за експулсирането на Макъер ще бъде взето от министерството на външните работи на Иран, но "що се отнася до нас, той е персона нон грата" и Ислямската република "може да го изгони".

Макеър отрича да е участвал в протестите, като каза в неделя, че е присъствал на бдение за жертвите на въздушната катастрофа, но напуска, когато групата започва да скандира.

Иранското външно министерство не отговори на искане за коментар. Служител на външното министерство на Обединеното кралство отказва да коментира изявлението на иранската съдебна система, но заяви, че Макеър ще се върне в Лондон за кратко предварително уговорено посещение тази седмица като част от обичайното си рутинно послание.

Изявлението на иранската съдебна влас идва, когато британският премиер Борис Джонсън призова президента на САЩ Доналд Тръмп за нова ядрена сделка с Иран.

Лондон за задържането на посланика в Иран: Крещящо нарушение на международното право

Лондон за задържането на посланика в Иран: Крещящо нарушение на международното право

Доминик Раб с остра критика...

Нестабилността в Иран ескалира в събота, когато Иранската революционна гвардия призна, че погрешка е свалила самолета на украинските международни авиолинии, който катастрофира малко след излитането от Техеран миналата седмица, при което загинаха всички 176 души на борда.

Докато хиляди иранци, включително студенти от университети излязоха по улиците на столицата през почивните дни, за да протестират срещу трагичния инцидент, Макеър е видян пред университета Амиркабир в центъра на Техеран и след това за кратко бе задържан.

При ескалиращо дипломатическо напрежение между Обединеното кралство и Иран, Есмаили сравни Великобритания със САЩ, описвайки двете страни като "кръвожадни".

Британският посланик в Иран отрича да е участвал в протест срещу властите

Британският посланик в Иран отрича да е участвал в протест срещу властите

Той добави, че иранските власти са го задържали за половин час

"Те искат да си отмъстят. По време на наводнения (миналата година) те попречиха на международната помощ да стигне до Иран. Ако харесваха иранците, те нямаше да извършат това престъпление", коментира той.

"Ако някой в приемащата държава стане нежелан елемент, тогава хората и правителството трябва да го изгонят".

"Според Виенската конвенция приемащата държава може без обяснение да обяви експулсирането на лице, което е станало нежелано. В този случай изпращащата страна го оттегля", повтаря представителят на Върховния съд на Иран.

Джонсън иска версията на Тръмп за ядрена сделка с Иран
Обновена

Джонсън иска версията на Тръмп за ядрена сделка с Иран

"Тръмп е страхотен бизнесмен... не искам военен конфликт между нас, САЩ и Иран"