Министърът на външните работи на Великобритания Доминик Раб отправи критика заради задържането на британския посланик в Иран - Робърт Макеър, при протестите в Техеран.

"Задържането на нашия посланик в Техеран без всякакви основания и обяснения е крещящо нарушение на международното право. Иранското правителство сега и на кръстопът. То може да и занапред да бъде отхвърлено от международната общност, понасяйки политическа и икономическа изолация, или да направи стъпки към деескалация на напрежението и да избере пътя на дипломацията." - се казва в изявление на Раб.

Иран обвини британския посланик, че подстрекавал протестите – арестуваха го

Иран обвини британския посланик, че подстрекавал протестите – арестуваха го

По-късно е освободен…

По-рано беше съобщено, че въпреки дипломатическия си имунитет британският посланик е бил задържан в Техеран заради обвинение, че е участвал в протеста на студентите и "се опитвал да направлява действията им" според иранските власти. След няколко часа той е бил освободен.

Припомняме, в Техеран се надигнаха протести, след като властите признаха, че иранските военни са поразили с ракета украинския самолет, който се разби в сряда край столицата на страната. Протестиращите поискаха оставката на аятолах Али Хаменей, както и да бъдат наказани виновните за катастрофата.

Ако се съди по постингите в "Туитър", по-голямата част от демонстрантите са студенти от технологичния университет "Амир Кабир" в Техеран.

Долу лъжците, долу Хаменеи, скандират протестиращи в Иран

Долу лъжците, долу Хаменеи, скандират протестиращи в Иран

Недоволни от действията на правителството студенти скандираха "Безсрамници"