Посланикът на Великобритания в Техеран отрича да е вземал участие в демонстрация срещу иранското правителство във връзка със сваления украински пътнически самолет, информират АФП и други медии.

"Мога да потвърдя, че не съм участвал в никакви демонстрации. Отидох на проява, обявена като бдение за жертвите на трагедията #PS752", написа Роб Макеър в "Туитър".

US войниците знаели, че базата Ал Асад ще бъде атакувана от Иран и се скрили в бункери

US войниците знаели, че базата Ал Асад ще бъде атакувана от Иран и се скрили в бункери

Това е позволило на войниците да се скрият в бункери два часа и половина преди ракетните удари в сряда

Той добави, че иранските власти са го задържали за половин час.

Макеър благодари на хората за подкрепата и отбеляза, че е "нормално да искаш да отдадеш почит" на жертвите на катастрофата, сред които има и британски граждани.

Дипломатът поясни, че е напуснал бдението 5 минути, след като започнало скандирането срещу иранското правителство. Той потвърди, че е бил задържан за около 30 минути, след като е напуснал мястото.

Иран се извини на Украйна и Канада, обеща присъди и компенсация

Иран се извини на Украйна и Канада, обеща присъди и компенсация

Рохани разговаря със Зеленски и Трюдо

"Разбира се, задържането на дипломати е незаконно във всички държави", оплака се Роб Макеър.

Министърът на външните работи на Великобритания Доминик Раб отправи критика заради задържането на британския посланик в Иран.

"Задържането на нашия посланик в Техеран без всякакви основания и обяснения е крещящо нарушение на международното право. Иранското правителство сега и на кръстопът. То може да и занапред да бъде отхвърлено от международната общност, понасяйки политическа и икономическа изолация, или да направи стъпки към деескалация на напрежението и да избере пътя на дипломацията", се казва в съобщението на Раб.

Лондон за задържането на посланика в Иран: Крещящо нарушение на международното право

Лондон за задържането на посланика в Иран: Крещящо нарушение на международното право

Доминик Раб с остра критика...

По-рано беше съобщено, че въпреки дипломатическия си имунитет британският посланик е бил задържан в Техеран заради обвинение, че е участвал в протеста на студентите и "се опитвал да направлява действията им" според иранските власти.

В Техеран се надигнаха протести, след като властите признаха, че иранските военни са поразили с ракета украинския самолет, който се разби в сряда край столицата на страната. Протестиращите поискаха оставката на аятолах Али Хаменеи, както и да бъдат наказани виновните за катастрофата.