Глобалното затопляне може да свие световната икономика с 20 на сто, а заемането с проблема веднага ще струва непосредствено едва 1 % от глобалния национален продукт.

Това сочат заключенията в подробен доклад на британския икономист сър Никълъс Стърн.

Според доклада богатите страни трябва да поемат по-голямата част от отговорността вредните емисии на въглероден двуокис.

Британският премиер от своя страна настоява, че светът не може да си позволи да изчаква преди да предприеме стъпки за справяне с този проблем, а финансовият министър Гордън Браун обеща, че Великобритания ще оглави международните усилия в тази посока.

В доклада на Стърн се посочва още, че до 200 милиона души могат да се превърнат в бежанци, когато домовете им бъдат засегнати от сушата или наводненията .

Катастрофата няма да се случи в някакво бъдеще от научната фантастика след много години, а в рамките на нашия живот, подчертава Блеър.

За всеки паунд, инвестиран сега, можем да спестим до пет лири или дори повече, ако действаме сега, допълни той.

Никълъс Стърн, който е бил главен икономист на Световната банка, изтъкна на свой ред, че ако мерките не са на международно ниво, ограничаването на емисиите няма да е в необходимите мащаби.

Според него е наложително за целта да бъде вложен още сега 1% от глобалния национален продукт, а ако това не стане, прогнозните сценарии не вещаят нищо добро.

Изследването е първият по-голям принос по този въпрос от икономист, а не учен. То е изготвено по поръчение на министър Браун.

Министърът на околната среда Дейвид Милибанд пък обмисля данъци, които да променят поведението на хората, стоящо в основата на глобалното затопляне.

Според Гордън Браун това предизвикателство е същевременно възможност за нови пазари, нови работни места и дестинации за износ.

Той призова за дългосрочна стратегия, която да доведе до глобална икономика с ниски емисии на въглерод, като това включва ограничаване на емисиите в Европа с 30 на сто до 2020 година и с поне 60 на сто до 2060 година.

Намеренията на властите са свързани и с това до 2010 година 5% от всички превозни средства във Великобритания да използват биогорива, да се създаде независима институция за околната среда, която да си сътрудничи с правителството, да се установят търговски връзки с Бразилия, Папуа Нова Гвинея и Коста Рика за гарантиране на устойчиво управление на горските ресурси, както и да се сътрудничи с Китай в областта на добива на въглища.