Според бившия началник на британския генерален щаб лорд Ричард Данат руските войски няма да напуснат доброволно окупираните територии на Украйна, а украинският президент Володимир Зеленски ще трябва да приеме, че 10-15% от украинската територия ще остане под руски контрол. Той заяви това в нтервю пред "Скай Нюз", цитиран от Руската служба на Би Би Си.

"Всички международни изявления могат да изискват Русия да се оттегли към границите от 24 февруари, да върне завзетите територии в Донбас, но защо, по дяволите, ще отстъпят тези територии?", пита генерал Данат в интервюто. "Разбира се, те няма да напуснат доброволно, а НАТО и коалицията от западни държави няма да започнат голяма операция за изгонването им от там."

Херсонска област влиза в състава на Русия?

Херсонска област влиза в състава на Русия?

Не е ясно дали се предвижда референдум

Според британския генерал реални преговори ще започнат само ако украинците продължат да държат здраво отбраната в Донбас, а руските войски се изтощят и завземат част от украинската територия.

За това обаче, смята лорд Данат, президентът Зеленски ще трябва да приеме, че 10-15% от украинската територия ще остане под руски контрол.

Путин няма да диктува условията за мир в Украйна, твърд Шолц

Путин няма да диктува условията за мир в Украйна, твърд Шолц

Руският президент щял да преговаря сериозно за мир само ако осъзнае, че не може да пробие отбраната на Украйна

Думите на лорд Данат звучат в съответствие с последните публикации в западните медии и изявленията на редица европейски и американски политици, призоваващи Киев да се примири със загубата на част от територията, за да сключи мир с Русия.

Самият президент Зеленски, както и други представители на украинските власти, категорично заявиха, че няма да се съгласят на никакъв вариант за мирно уреждане, което предполага изоставяне на която и да е част от територията на Украйна.

Зеленски: Донбас ще бъде украински

Зеленски: Донбас ще бъде украински

Украйна разби мита за руската армия