Британските здравни служители предупредиха лекарите за "сериозен синдром, свързан с коронавирус", засягащ децата, според британския здравен журнал (HSJ).

В предупреждение, изпратено до общопрактикуващи лекари в цялата страна, HSJ твърди, че наблюдава през "последните три седмици очевидно увеличение на броя на децата от всички възрасти, които са с многосистемно възпалително състояние, изискващи интензивно лечение в Лондон, както и в други региони на Обединеното кралство."

В статия, публикувана от HSJ, се казва, че съобщението подчертава "нарастващата загриженост, че при децата във Великобритания се появява свързан с COVID-19 възпалителен синдром или че може да има друг, все още неидентифициран инфекциозен патоген, свързан с тези случаи."

HSJ заяви, че абсолютният брой засегнати деца досега се смята за малък, но засега се знае малко по въпроса. Синдромът има характеристиките на сериозен COVID-19, "но има сравнително малко случаи на сериозни ефекти или смърт от коронавирус при деца."

"Някои от децата са тествани положително за COVID-19, някои изглежда са прекарали вируса, но някои не са", се казва в доклада, допълвайки, че много по-малко деца отколкото възрастни са имали сериозно заболяване с вируса или са загинали.

Сигналът е изпратен до повече лекари и се потвърждава в отделен "спешен сигнал", издаден снощи от Педиатричното дружество за интензивно лечение. "Случаите имат общи припокриващи се характеристики на синдром на токсичен шок и атипична болест на Кавазаки с кръвни параметри, съответстващи на тежък COVID-19 при деца", се казва в бележката.

Борис Джонсън: Covid-19 е най-голямата заплаха от ВСВ, няма да отменяме карантината

Борис Джонсън: Covid-19 е най-голямата заплаха от ВСВ, няма да отменяме карантината

По думите му страната постига напредък, има реални признаци, че "преминаваме пика"