Епидемията от коронавирус изправи Великобритания пред най-голямото предизвикателство от Втората световна война. Това заяви в първото си обръщение към нацията премиерът Борис Джонън след възстановяването си от коронавируса, информират "Гардиън" и "Дейли телеграф".

Джонсън беше изписан от болницата на 12 април.  55-годишният Джонсън беше откаран в болница "Сейнт Томас" в центъра на Лондон на 5 април със симптоми на коронавирус. На 6 април той бе преместен в интензивно отделение, където остана до 9 април.

В началото на изказването си Джонсън се извини за отсъствието си и благодари на външния министър Доминик Рааб, който временно заместваше премиера. Джонсън благодари и на британците.

Борис Джонсън от утре на работа

Борис Джонсън от утре на работа

Потвърдено от "Даунинг стрийт" 10

По думите му страната постига напредък, има реални признаци, че "преминаваме пика". Джонсън каза, че Националната здравна служба вече не е претоварена.

Твърде рано е да се разхлабват мерките, защото втори пик би бил "катастрофа", обяви той и допълни, че сега не е моментът. Иначе премиерът разбира притесненията на предприемачите, собствениците на магазини и всички бизнесмени. Знае, че без икономика няма начин за финансиране на здравеопазването.

"Моля ви за търпение, защото вярвам, че сега ние приключваме първата фаза от този конфликт", обърна се той към британския народ.

Джонсън се връща на работа в понеделник

Джонсън се връща на работа в понеделник

След боледуване от коронавирус

Според него правителството трябва да започне да разхлабва мерките, когато е уверено, че няма да има втора вълна. Борис Джонсън каза, че иска "максимална прозрачност" как се вземат решенията за разхлабване на ограниченията. Той добави, че иска да участват и опозиционните партии. Мерките, по думите му, ще останат в сила до постигане на победа през "втората фаза", както Великобритания победи през първата.

Той нарече коронавируса "нападател", който трябва да бъде победен.

Борис Джонсън с отрицателна проба за коронавирус преди изписаването му

Борис Джонсън с отрицателна проба за коронавирус преди изписаването му

Джонсън продължава да се възстановява в резиденцията Чекърс край Лондон

В Обединеното кралство заразените с коронавирус са над 154 000, а починалите са повече от 20 000. 

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,8 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 193 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,9 млн. случая и над 206 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 865 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".