Британският премиер Борис Джонсън се връща официално на работа в понеделник, след като седмици наред боледува от коронавирус и лежа в болница.

Това бе официално потвърдено от "Даунинг стрийт" 10.

Преди седмици той бе изписан от болницата и продължи да се възстановява от коронавируса в резиденцията си "Чекърс".

В негово отсъствие външният министър Доминик Рааб го замества, докато Джонсън работи в изолация и постепенно увеличава натовареността си.

Джонсън се връща в тежък за кабинета момент.

Джонсън се връща на работа в понеделник

Джонсън се връща на работа в понеделник

След боледуване от коронавирус

Правителството му е под натиск да обясни защо нараства толкова бързо броят на починалите.

Кралството отбеляза 20 000 смъртни случая. Това е 10% от общия брой починали в света.

Смъртността на Великобритания е четвъртата в Европа, след Италия, Испания и Франция, всички от които са отчели повече от 20 000 смъртни случая.

Около 150 000 са регистрирани случаи.

Броят на ежедневните тестове се е увеличил с около 5000 до 28 512.

Тежко е положението и за икономиката след наложените блокади. Заради трудностите на много компании и служители бе удължена и програмата в помощ.

В знак на тежестта на спешната ситуация кралица Елизабет направи второто си изявление пред нацията, в което заяви, че "коронавирусът няма да ни надвие".

Припомняме, че Кралството бе сред скептиците по отношение на строгите мерки в самото начало, но ръстът болни накара властите рязко да сменят курса.

Здравният министър Мат Хенкок също даде положителна проба за COVID-19 и работи в изолация.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".