Британският финансов министър Риши Сунак обяви в петък решението за удължаване до края на юни на програмата, позволяваща на предприятията да наемат служители по време на кризата. Решението ще позволи на фирми от цялата страна да се възползват и ще бъдат защитени милиони работни места.

Сунак също така заяви, че ще я разшири допълнително, ако е необходимо.

Според схемата правителството изплаща парични помощи в размер на 80% от заплатите до 2 500 паунда.

Тя започна през март и се очакваше да продължи до края на май.

Коронавирус: Великобритания с близо 850 жертви за денонощие

Коронавирус: Великобритания с близо 850 жертви за денонощие

Общият брой на жертвите в страната вече е 14 576 души

Самият Сунак по-рано предупреди всички в Кралството да очакват трудности и заяви, че властите не могат да избират между здраве и икономика.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания може да се свие с 35% през второто тримесечие на 2020 г., а безработните да се увеличат с 2 милиона до 10% от населението. Този сценарий е изготвен от Службата за бюджетна отговорност към британското правителство.

Великобритания ще преживее дори по-голям икономически шок в сравнение с двете световни войни през XX век.

Премиерът Борис Джонсън все още се възстановява в резиденцията Чекърс и не взема правителствени решения, тъй като приоритетът е да се възстанови, а лекарите го съветват да не бърза с връщането си на работа, съобщи говорител на правителството.

Британски министър: Не избираме между здравето и икономиката

Британски министър: Не избираме между здравето и икономиката

След съобщенията за очакван спад заради коронавируса

Здравният министър на Кралството също бе под карантина заради положителна проба.

Броят на починалите от новия коронавирус (COVID-19) във Великобритания се е увеличил с 847 души през последните 24 часа, като с това общият брой на жертвите от началото на епидемията в страната вече е 14 576 души, съобщиха от британското здравно министерство.

Междувременно новозаразените в Обединеното кралство нараснаха с 5 599 души за последното денонощие, като с това общият брой на заразените вече е 108 692 души.

Великобритания удължава ограниченията с още най-малко 3 седмици

Великобритания удължава ограниченията с още най-малко 3 седмици

Рааб подчерта пред журналисти, че ако мерките бъдат разхлабени, има риск от втори пик

По-рано британският външен министър Доминик Рааб обяви, че блокадата на страната ще бъде удължена "най-малко през следващите три седмици".

Междувременно британското правителство остава фокусирано да държи гражданите по домовете им. Това подчерта говорителят на британския премиер Борис Джонсън, като допълни, че все още не е ясно кога ще бъдат разхлабени ограничителните мерки за ограничаването на разпространението на COVID-19.