Тази година Великден ще бъде различен за много от нас, но като се разделяме, ние пазим другите. Това заяви в кратко телевизионно приветствие към нацията британската кралица Елизабет II.

Краткото видео показва една-единствена запалена свещ, чиято светлина постепенно разпръсква мрака.

Това е второто ѝ обръщение към нацията след началото на пандемията от коронавирус, която засегна тежко и тази страна, като прати в болница и премиераТя се стреми да повдигне духа и да предложи надежда на страната в време на нужда.

Великден обаче не се отменя, настоя тя, наистина, ние се нуждаем от Великден, както винаги. Колкото и тъмна да е смъртта, особено за страдащите, светлината и животът са по-големи", каза тя. Нека живият пламък на великденската надежда да бъде постоянен водач, докато се изправим пред бъдещето.

Британската кралица подчертава важността на продължаването на социалното дистанциране дори по време на светлите християнски празници, за да се пребори коронавирусът.

Ние знаем, че коронавирусът няма да ни победи, завърши тя.

Елизабет II с четвърто телевизионно обръщение към нацията за 68 г.

Елизабет II с четвърто телевизионно обръщение към нацията за 68 г.

Телевизионното обръщение ще бъде излъчено в неделя в 19,00 часа по Гринуич

"Говоря пред вас, като знам, че е все по-предизвикателно време", каза тя в предишното си послание. "Време на смущение в живота на страната ни; смущение, което донесе мъка на някои, финансови затруднения на много и огромни промени в ежедневието на всички нас."

"Надявам се през идните години всеки да може да се гордее от това как отговорил на това предизвикателство", казва тя. "Тези, които идват след нас, ще кажат, че британците от това поколение са били толкова силни, колкото всички преди."

"Атрибутите на самодисциплина, на тиха, добронамерена решимост и на чувство на колективност все още характеризират тази страна", обяснява тя според извадки.

Общият брой на смъртните случаи от коронавирус е около 10 000 души, а болните - около 80 000 души.

Кризата засегна и кралицата. Синът ѝ и наследник на трона, 71-годишният принц Чарлз, има лек случай на болестта. Самата тя напусна Лондон, епицентъра на епидемията във Великобритания, и е в дома си в Уиндзор заедно със съпруга си, херцога на Единбург.

И монархът, и нейният 98-годишен съпруг са сред онези над 70-годишни, на които британското правителство препоръча да останат у дома 12 седмици.

10 000 починали от коронавирус във Великобритания

10 000 починали от коронавирус във Великобритания

Премиерът се възстановява в болница

В неделя католици и протестанти отбелязват Възкресение Христово.