В рядко обръщение към нацията кралица Елизабет II уведомява британците да се изправят пред предизвикателството на пандемията на коронавирус, като се позовава на мъдростта от десетилетия си като държавен глава на Великобритания, настоява за дисциплина и решимост в условията на криза, съобщава АП.

93-годишният монарх да признава страданието, което много семейства преживяват заради кризата с COVID-19, която зарази над 42 000 граждани в Обединеното кралство и уби поне 4,313 от тях. Тя ще се стреми да повдигне духоа и да предложи надежда на страната в време на нужда.

"Говоря с вас, когато знам, че е все по-предизвикателно време", казва тя, според откъси, публикувани преди официалното излъчване в неделя вечер. "Време на смущение в живота на страната ни; смущение, което донесе мъка на някои, финансови затруднения на много и огромни промени в ежедневието на всички нас."

Кралицата хвали любимата британска Национална здравна служба и други основни услуги, заедно с около 750 000 души, които доброволно са помогнали на нуждаещите се.

На Острова прогнозират между 7000 и 20 000 починали от коронавирус

На Острова прогнозират между 7000 и 20 000 починали от коронавирус

Епидемията вероятно ще достигне плато през следващите 7-10 дни

"Надявам се през идните години всеки да може да се гордее от това как отговорил на това предизвикателство", казва тя. "Тези, които идват след нас, ще кажат, че британците от това поколение са били толкова силни, колкото всички преди."

"Атрибутите на самодисциплина, на тиха, добронамерена решимост и на чувство на колективност все още характеризират тази страна", обяснява тя според извадки.

Кризата засегна и кралицата. Синът й и наследник на трона, 71-годишният принц Чарлз, има лек случай на болестта. Самата тя напусна Лондон, епицентъра на епидемията във Великобритания, и е в дома си в Уиндзор заедно със съпруга си, херцога на Единбург.

И монархът, и нейният 98-годишен съпруг са сред онези над 70-годишни, на които британското правителство препоръча да останат у дома 12 седмици.

Обръщението е записан в Бялата стая за рисуване в замъка Уиндзор. Местоположението е избрано специално, тъй като позволява достатъчно място между монарха и оператора зад камерата, който е изцяло с лични предпазни средства.

Елизабет II с четвърто телевизионно обръщение към нацията за 68 г.

Елизабет II с четвърто телевизионно обръщение към нацията за 68 г.

Телевизионното обръщение ще бъде излъчено в неделя в 19,00 часа по Гринуич