Един от топ епидемиолозите във Великобритания прогнозира между 7000 и 20 000 починали от коронавирус в страната, информира Би Би Си.

Професор Нийл Фъргюсън коментира пред британската медия, че експертите вярват, че броят на починалите "може да бъде някъде между около 7000 и до малко над 20 000".

Великобритания очаква висока смъртност "седмица или две"

Великобритания очаква висока смъртност "седмица или две"

Малко вероятно е вирусът да се изкорени, много вероятно ще остане в популации по света

Той поясни, че има "някои признаци", че блокадата помага за забавяне разпространението на вируса, като добави, че епидемията вероятно ще достигне плато през следващите 7-10 дни.

Професор Фъргюсън, чиито модел ръководи правителството на Великобритания срещу коронавируса, отбеляза, че изключително важно е колко бързо случаите ще тръгнат надолу, като това ще зависи от ефективността на наложените мерки.

Във Великобритания има повече от 42 000 случая, а 4320 души са починали. 

Коронавирус: Великобритания настига Италия и Испания по жертви за 24 часа

Коронавирус: Великобритания настига Италия и Испания по жертви за 24 часа

За последното денонощие са починали още 684 души

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1 млн. потвърдени случая, а починалите са повече от 57 000. Регистрирани са случаи в 207 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,2 млн. случая и над 64 000 починали в 181 държави, възстановили са се повече от 246 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".