Смъртността във Великобритания продължава да е висока и "за съжаление това вероятно ще продължи седмица или две", коментира пред БиБиСи проф. Стивън Поуис, национален медицински директор на NHS England.

Проф. Поуис напомня на обществеността, че намаляването на инфекциите чрез следване на мерки и изолация в крайна сметка ще се превърне в намаляване на хоспитализациите и намаляване на натиска върху NHS. "Абсолютно критично" е да следвате указанията на правителството и да останете у дома, когато е възможно.

"Трябва да спрем предаването и да намалим разпространението." Малко вероятно е вирусът да бъде изкоренен напълно и твърде рано е да се говори за стратегия за излизане от предприетите текущи мерки за спиране на разпространението му.

"Много е вероятно този вирус да се установи в популации по целия свят, така че ние се нуждаем от стратегия за управление на това с течение на времето", казва той.

Броят на съобщените смъртни случаи включва само починалите в болници и здравни заведения. Службата за национална статистика (ONS) регистрира смъртните случаи в общността, обяснява той и допълва, че "очаква смъртните случаи да са повече", а по-пълният брой ще се появи едва през следващите дни и седмици.

"Смятам, че е трудно да се даде конкретно обяснение защо в дадена част от страната има по-висок процент заразени". По-рано на брифинга стана ясно, че е имало 47% ръст на приема в болници в Мидландс. Наблюдава се също 35% увеличение на нивата на прием в Йоркшир и Североизточния регион, но лек спад се отчита в Лондон.

Той отбеляза, че е нормално в различните райони на страната да се наблюдават различни проценти на инфекции по време на огнища, включително с грип през нормална година.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус във Великобритания нараства до близо 42 000 души. Общо 4,313 души с потвърден коронавируса са загинали.

Елизабет II с четвърто телевизионно обръщение към нацията за 68 г.

Елизабет II с четвърто телевизионно обръщение към нацията за 68 г.

Телевизионното обръщение ще бъде излъчено в неделя в 19,00 часа по Гринуич