"Eдинственият начин" за справяне с британските бойци на ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия е "в почти всеки случай" да ги убием. Това обяви британският министър за международното развитие Рори Стюарт, цитиран от британските медии.

По думите на Стюарт, отдалите се на ДАЕШ вярвали в "доктрина, която сее изключителна омраза" и са се отказали от каквато и да е вярност към Великобритания.

Те могат да очакват да бъдат убити заради "сериозната опасност", която представляват за сигурността на Обединеното кралство, подчерта министърът.

Правителството изтъкна, че коментарите на Стюарт били в съответствие с позицията на Великобритания.

Стюарт направи изказванията си, след като Брет Макгърк, който е най-високопоставеният представител на САЩ в международната коалиция, сражаваща се с ДАЕШ, заяви, че неговата задача е да гарантира, че всеки чуждестранен боец в Сирия умира там.

Запитан за коментарите, Стюарт, който е бивш дипломат, заяви, че те били "много трудни морални проблеми".

"Те са абсолютно отдадени, като членове на ДАЕШ, на създаването на халифат. Те вярват в изключително човеконенавистна доктрина, която включва самоубийство, избиване на другите и опит за използване на насилие и жестокост, за да се създаде държава от 8 век, или от 7 век. Затова се опасявам, че трябва да бъдем сериозни относно обстоятелството, че тези хора са сериозна опасност за нас, и за съжаление, единственият начин да се справим с тях ще бъде, в почти всеки случай, да ги убием", изтъкна министърът.

Говорител на правителството заяви, че коментарите на Стюарт били в съответствие с позицията, изложена от военния министър Майкъл Фалън по-рано този месец.

Американски дрон е убил британската джихадистка "Бялата вдовица" в Сирия

Американски дрон е убил британската джихадистка "Бялата вдовица" в Сирия

Известна е като онлайн вербовчик, а понякога е публикувала пропагандни послания в социалните медии

Наскоро беше съобщено, че британската джихадистка Сали-Ан Джоунс, известна като "бялата вдовица", е била убита при удар на американски дрон в Сирия през юни. 

По-рано този месец шефът на Ми-5 разкри, че повече от 130 британци, които са пътували до Ирак и Сирия, за да се бият за ДАЕШ, са били убити.