В сряда граничните сили на Обединеното кралство са конфискували повече от един тон кокаин, открит в Ламанша, съобщи Министерството на вътрешните работи в четвъртък.

Полицията е била предупредена за няколко пакета в морето рано в сряда.

Кораб на граничните сили ги открил и върнал в пристанището на Дувър, на южния бряг на Англия.

Съдебномедицинските тестове потвърдиха, че те съдържат кокаин с приблизително тегло един тон.

"Тези конфискации изпращат ясно послание на всеки, който е готов да вкара нелегални наркотици в страната, че продължаваме да се борим с често насилствените и експлоататорски вериги за доставка на наркотици", заяви главният оперативен директор на Граничните сили Стив Дан.

Конфискацията идва седмици след като два тона кокаин, опакован в плътно затворени пакети, някои от които прикрепени към спасителни жилетки, бяха изхвърлени на френските плажове в Нормандия.

Според статистическите данни на Министерството на вътрешните работи за Англия и Уелс, публикувани в четвъртък, количеството на конфискувания кокаин се е увеличило с 68% през последните 12 месеца, поставяйки нов рекорд от 18,8 тона.

Край Сицилия италианската полиция хвана 2 тона кокаин

Край Сицилия италианската полиция хвана 2 тона кокаин

Води се разследване

Конфискуваните количества кетамин са се увеличили с 884% до 1,9 тона - нов рекорд, а конфискуваният канабис е нараснал със 107% до над 35 тона, което е най-високото ниво от 1994 г. насам, сочат данните.