Долната камара на британския парламент – Камарата на общините, гласува срещу намаляване на възрастта за гласуване за референдума за членство в ЕС, предава „Ройтерс”. Така камарата блокира ход, който би могъл да засили кампанията за оставането на страната в 28-членния блок.

Членовете на парламента отхвърлиха с 303 гласа предложението на Горната камара – тази на лордовете, за намаляване на възрастта за гласуване от 18 на 16 години за референдума. Премиерът Дейвид Камерън обеща той да се проведе до края на 2017 година. В подкрепа на предложението гласуваха 253 от членовете.

Някои депутати подкрепят свалянето на възрастта, като казват, че 16 и 17-годишните трябва да могат да гласуват, защото трябва да живеят с последствията от референдума, които могат да ограничат свободата им на движение и да затруднят работа в рамките на блока.

Много анализатори смятат, че по-младите гласоподаватели са по-проевропейски настроени и могат да подпомагат кампанията за оставане в блока, която се опитва да убеди британците, че трябва да са щастливи от членството в Евросъюза.

Самият Камерън е против свалянето на възрастта за гласуване. Според критици това предложение ще забави провеждането на референдума, който ще предопредели бъдещата роля на Великобритания в световната търговия и световните дела и оформянето на ЕС, който се бори със серия кризи.

Камерън подкрепя оставането в реформиран Европейски съюз, но трябва да убеди голямото евроскептично лоби в своята управляваща Консервативна партия, че е направил достатъчно, за да промени отношенията, за които те казват, че са срещу британските интереси.