Британският парламент гласува в подкрепа на преработването на търговските правила след Брекзит в Северна Ирландия, съобщава "Ройтерс".

С това той проправи пътя за връщане на правителството за споделяне на властта в региона за първи път от почти две години.

Законодателите в Камарата на общините одобриха без официално гласуване промените, сред които намаляване на проверките на стоките, пренасяни от Великобритания до Северна Ирландия.

Демократическата юнионистка партия (ДЮП), чиито поддръжници искат да останат неразделна част от Обединеното кралство, заяви, че след одобряването на промените, ще даде зелена светлина за възстановяване на децентрализираното управление - ключова част от мирното споразумение от 1998 г., сложило край на десетилетия сектантско и политическо насилие.

"Шин Фейн" побеждава на местните избори в Северна Ирландия

"Шин Фейн" побеждава на местните избори в Северна Ирландия

"Случва се историческа промяна и "Шин Фейн" води тази промяна в цяла Ирландия", каза лидерът Мишел О'Нийл

Северна Ирландия е без децентрализирано правителство, откакто ДЮП напусна в знак на протест срещу търговските правила след Брекзит, които според нея създават бариери с останалата част от Великобритания.

Председателят на събранието на Северна Ирландия съобщи на депутатите, че могат да бъдат свикани, за да изберат ново правителство за споделяне на властта в рамките на 24 часа, след като партиите му посочат, че са готови да го направят.

Местни политици отбелязаха, че заседанието може да се състои още в събота, като ирландските националисти от "Шин Фейн" трябва да поемат премиерския пост за първи път, след като си осигуриха най-много места на изборите в региона през 2022 г.

Великобритания облекчава граничния контрол за стоки от ЕС

Великобритания облекчава граничния контрол за стоки от ЕС

Планът ще бъде приведен в действие по-късно тази година

По време на дебата в британския парламент министърът за Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис заяви, че разпоредбите демонстрират, че правителството се е вслушало, така че доверието да може да бъде възстановено и хората и бизнесът да бъдат уверени, че са в дългосрочното бъдеще на Великобритания.

Споразумението от Разпети петък от 1998 г. сложи край на три десетилетия насилие между ирландските националисти, които искат обединена Ирландия, лоялистите, които подкрепят британското управление, и британската армия.

Гласуваните мерки включват отпадане на всякакви физически проверки, когато стоките се транспортират в рамките на т.нар. система на вътрешния пазар на Обединеното кралство, като над 80% от всички стоки от Великобритания до Северна Ирландия няма да бъдат подлагани на проверки.