Във вторник британският вицепремиер призна правото на Израел да се защитава на фона на нарастващото напрежение между страната от Близкия изток и най-големите й поддръжници, но призова за "незабавно прекратяване на огъня" в Газа по хуманитарни причини.

Оливър Даудън каза, че британското правителство "непрекъснато" настоява Израел да спазва международното хуманитарно право и също така изрази опасения относно получаването на помощ в Газа, където бушува хуманитарна криза след шест месеца на битки.

"Ето защо ние призоваваме за незабавно прекратяване на огъня, за да позволим на тази помощ и, което е изключително важно, на заложниците да излязат", каза той пред Ройтерс в интервю в Сеул, където присъстваше на подкрепяната от САЩ Среща на върха за демокрация.

Коментарите на Даудън дойдоха в отговор на запитване относно напрежението между Израел и неговите най-твърди съюзници в Съединените щати относно начина, по който министър-председателят Бенямин Нетаняху се справя с войната, по-специално очаквания военен натиск към Рафах, последното относително безопасно място в малкия, претъпкан анклав .

Ръководителят на ООН по правата на човека във вторник каза, че ограниченията на Израел върху хуманитарната помощ за Газа може да се равняват на военно престъпление, след като подкрепен от ООН доклад установи, че гладът ще се разпространи из целия анклав до май, ако няма край на боевете.

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Нетаняху в понеделник, че израелска операция в Рафах ще задълбочи анархията в Газа и те се съгласиха екипи от всяка страна да се срещнат във Вашингтон, за да обсъдят това.

В реч в четвъртък лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър, дългогодишен поддръжник на Израел и най-високопоставеният еврейски избран служител, призова за нови избори в Израел, заявявайки, че Нетаняху е пречка за мира.

Нетаняху отговори остро в неделя, като каза в интервю за CNN, че речта на Шумър е "напълно неподходяща".

Даудън подчерта подкрепата си за Израел, като каза, че има риск светът да забрави ужасите от 7 октомври, когато Хамас започна атаки, които според Израел са убили около 1400 души.

"Продължавам да подкрепям правото на Израел да се защитава, не само заради Израел, но също така мисля, че по света трябва да се противопоставим на този вид варварство", каза той.

"Но това, което на свой ред ще кажа и на Израел, е, че трябва да покажат сдържаност и пропорционалност в начина, по който водят легитимната война срещу Хамас.

Новият палестински премиер планира реформи, но се сблъсква със сериозни пречки

Новият палестински премиер планира реформи, но се сблъсква със сериозни пречки

Мохамад Мустафа иска да назначи технократско правителство и да създаде независим доверителен фонд