Русия продължава офанзивата си по множество оси в съответствие със стратегическата си цел да превземе Донбас, но нейна основна цел за момента остава град Авдеевка край Донецк. Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви това в актуална информация на разузнаването за Украйна, публикувана в платформата X.

Министерството говори за превземането от руските войски на селата Крахмалное в Харковска област и село Весьолое близо до Бахмут, но отбеляза, че те са стратегически незначителни.

"Весьолое имаше население от 102 души преди войната, а Крохмалне - 45. Това представлява продължение на незначителните успехи на Русия, докато Украйна се фокусира върху активната отбрана", се казва в актуализацията.

Според британските анализатори основен приоритет за руската армия е град Авдеевка. Руснаците организират тристранна атака, за да обкръжат града от юг и север, а също така се бият в покрайнините на източния квартал на самия град Авдеевка.

Съобщава се, че руските войски се опитват да заобиколят украинските укрепления, като навлизат в покрайнините на града през обслужващи тунели. Това е метод за проникване, който те опитват да използват от октомври 2023 г., се казва в актуализацията.

Въпреки това, според британското разузнаване, украинските контраатаки възпират Русия от напредване в града. Руските сили претърпяха тежки загуби в личен състав и бронирана техника, често причинени от украински дронове с боеприпаси.

"Тъй като главният маршрут за доставки остава непокътнат, а украинските сили извършват локални контраатаки, Авдеевка вероятно ще остане под украински контрол през следващите седмици", анализират експертите.

"Дръж, расти и нанеси удар". Украйна може да се върне към офанзива през 2025 г.

"Дръж, расти и нанеси удар". Украйна може да се върне към офанзива през 2025 г.

През 2024 година Киев трябва да удържи на своите позиции при превъзходство на противника