Група водещи западни военни експерти публикуваха аналитичен доклад за хода на руско-украинската война. Според техните прогнози през тази година Украйна ще трябва да се защитава и да укрепва армията и отбранителната си промишленост при условията на преимущество на Русия, а ще може да се върне към настъпателни операции едва през 2025 г.

Това обаче ще бъде възможно само със значителни вътрешни усилия и активна подкрепа от страна на Запада, смятат експертите.

Майкъл Кофман и Дара Масико от Фондацията за международен мир "Карнеги", както и Роб Лий, старши научен сътрудник в базирания в САЩ Институт за външнополитически изследвания, наричат своя кратък доклад "Дръж, расти и нанеси удар". Само при тези условия, според тях, Украйна ще съумее да създаде предпоставки за успех.

Както те пишат, през 2024 година Киев трябва да удържи на своите позиции при натиска на превъзхождащ го противник, да надгражда своите сили и увеличава своите възможности, а едва след това да нанесе успешен удар.

"Задържането ще изисква добре подготвена отбрана, консолидиране и рационализиране на разнообразния парк от оборудване на украинската армия. Изграждането трябва да се съсредоточи върху възстановяването на качеството на войските, обучението и разширяването на възможностите на отбранителната промишленост. И накрая, един удар, който ще отхвърли руското предимство и ще създаде трудности за руските сили далеч отвъд фронтовата линия."

Изброяват се и подробно на кои аспекти трябва да се обърне внимание:

Създаването на силни укрепителни линии по модела на тези, които Русия изгради преди украинската контраофанзива през лятото на 2023 г.

По-ефективно използване и поддръжка на предоставеното от Запада военно оборудване.

Попълване на ВСУ - трябва да се увеличи не само броят им, но и качеството им. Сега средната възраст на украинския военен надхвърля 40 години, а здравословното състояние на бойците невинаги им позволява да участват в щурмови операции. В сътрудничество със западните страни ВСУ трябва да подобри обучението на своите военни.

Те трябва също така да работят със западни производители за производството на бойни безпилотни самолети и системи за радиоелектронна борба.

Западът също така трябва да увеличи доставките на военно оборудване и боеприпаси за Украйна.

В същото време Майкъл Кофман, Роб Лий и Дара Масико смятат, че 2024 г. ще бъде трудна за Украйна и ще е белязана от предимството на руските сили както по отношение на живата сила и ресурсите на бойното поле, така и по отношение на потенциала на военната индустрия.

"Ако Украйна успее да изтощи руските сили в пика на руските разходи за отбрана през 2024 г., след което да си върне инициативата и да нанесе поредица от поражения на руската армия през 2025 г., тя може да получи необходимия лост за въздействие върху Москва", заключават авторите.

Със статия в същия тон излиза и Washington Post, в която се сочи, че САЩ не очакват значителни успехи на фронта от Украйна през 2024 г., след неудачното контранастъпление миналата година. Администрацията на Джо Байдън разработва нова стратегия, която да премести акцента от отвоюване на територии върху помощ за Киев за отразяване на нови руски атаки, както и да подпомогне дългосрочните цели - да се усили отбранителния потенциал и украинската икономика. Новият план сериозно се различава от миналогодишния, когато САЩ и съюзниците изпращаха съвременна техника и модерно оборудване и осигуряваха военно обучение с надеждата, че това ще помогне бързо да отблъснат руските сили, окупирали Източна и Южна Украйна, пише вестникът. Усилията бяха напразни поради силно укрепените руски отбранителни линии. Очевидно е вече, че на украинците ще им бъде трудно да окажат същия вид сериозен натиск по всички фронтове, както се опитаха миналата година, заявява събеседник на WP от Белия дом.

Идеята сега е да се даде възможност на Украйна да задържи позицията си на бойното поле и в същото време "да я изпратим по различна траектория, така че да стане много по-силна до края на 2024 г.", "поставяйки я на по-устойчив път".

Най-вероятно, ако контранастъплението се повтори, ще се получи същият резултат, което би било демонстрация на силата на Владимир Путин.

Затова и съюзниците разработват дългосрочни планове.

Миналата седмица Великобритания сключи 10-годишно споразумение с Киев - подписано от премиера Риши Сунак и президента Владимир Зеленски. Сега се очаква френският президент също да посети Украйна.

Но успехът на тази стратегия зависи почти изцяло от Съединените щати, най-големият донор на пари и оборудване, а също и координирането на многостранните усилия. Администрацията на Байдън се надява да публикува своя 10-годишен ангажимент и стратегия тази пролет, въпреки че искането за 61 милиарда долара допълнително финансиране за Украйна все още не е одобрено от Конгреса.

И въпреки че Зеленски настоява, че Украйна продължава офанзивата си, преди няколко дни заяви, че плановете за 2024 г. "не са само свързани с отбраната". Въпреки това дори Зеленски издава съмненията си колко амбициозни ще бъдат действията на Киев през 2024 г. при липса на яснота относно помощта от САЩ, твърди WP.