На 29 септември 2023 г. руските власти публикуваха кадри от срещата на президента Владимир Путин с бившия началник на щаба на групата "Вагнер" Андрей Трошев, като според информацията са го натоварили да създаде и ръководи нови "доброволни бойни части". На срещата присъства и заместник-министърът на отбраната на Русия Юнус-Бек Евкуров, припомня в ежедневния си доклад британското военно разузнаване.

По времето на бунта през юни 2023 г. Трошев поема роля в официалните сили за сигурност - Трошев вероятно е участвал в насърчаването на други служители на "Вагнер" да подписват договори, като по този начин вероятно е допринесъл за бързо надигналото се недолство сред редиците на вагнеровци и избухването на бунта. Много ветерани от Вагнер вероятно го смятат за предател.

Наскоро заместник-министър Евкуров беше заснет на обиколка из африканските държави. Президентското одобрение на Трошев и Евкуров показва, че Русия продължава да използва доброволчески части и частни военни компании и има планове за бъдещето на "Вагнер".

Москва е готова да използва опита на ветераните от ЧВК "Вагнер", които могат да демонстрират своята лоялност към държавата, за да демонстрира продължаващите си ангажименти към Глобалния юг, но вероятно с по-голям надзор от страна на Кремъл.

Украйна удря "Вагнер" и в Судан?

Украйна удря "Вагнер" и в Судан?

Използвана е необичайна за Африка тактика