Американската медийна компания Си Ен Ен твърди, че атаки с дронове срещу силите на ЧВК Вагнер в Судан вероятно са организирани от украинци.

Журналисти са проучили кадри от експлозии на дронове на няколко места близо до столицата на Судан - Хартум. На записите, показани в материала на медийната компания, се виждат две такива атаки: срещу паркиран в близост до сградата автомобил и срещу джип с въоръжени хора, който се движи по пътя.

Си Ен Ен посочва, че не може да бъде получено независимо потвърждение, че Украйна е замесена в тези атаки. Като потвърждение на изводите си журналистите споменават, че контролерът, от който е управляван дронът, показва текст на украински. Тактиката, при която дрон с експлозиви кръжи точно над целта на атаката, също е необичайна за Африка.

Украинските разузнавателни служби не отговориха на въпроса дали наистина украинци стоят зад операциите. Представител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Андрей Юсов каза, че разузнавателната служба не може нито да потвърди, нито да отрече тази информация. Но добави, че Русия губи позициите си по света.

С какво се занимава ЧВК "Вагнер" в Судан

С какво се занимава ЧВК "Вагнер" в Судан

Страната е богата на злато