Среднодневният брой на руските жертви в Украйна през месец април 2024 г. се запази в модела от 2024 г., като достигна 899 на ден, пише в ежедневния доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната, резюме от който е публикувано в социалната мрежа X.

Прогнозите сочат, че броят на жертвите може отново да се увеличи през следващите два месеца, тъй като Русия подновява настъпателните си операции в Източна Украйна. Този ръст следва след лек спад в темпото на операциите през последните два месеца след превземеането на Авдеевка.

Общият брой на руските загуби (убити и ранени) от началото на конфликта вече надвишава 465 000. Въпреки изключителните разходи, които Русия прави за адаптиране на своята армия към изтощителната война, се очаква тя да продължи да разчита на количеството, а не на качеството. Този подход почти сигурно ще остане характерен по време на войната в Украйна, като ще има дълготрайни последици за бъдещата армия на Русия, заключват британските анализатори.

Според изчисленията на Франция, около 150 000 руски военни са загинали от началото на инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 година. Това заяви френският министър на външните работи Стефан Сежурне в интервю за базирания в Латвия вестник "Новая газета Европа".

The Insider: Русия е загубила 450 000 военни и 10 000 бронирани машини във войната

The Insider: Русия е загубила 450 000 военни и 10 000 бронирани машини във войната

Хиляди са дезертьорите, а за ЧВК няма данни, според Великобритания