Около 450 000 руски военни са били убити или ранени, а над 10 000 руски бронирани превозни средства са били унищожени в Украйна от началото на войната на 24 февруари 2022 г. 

Това съобщава The Insider, като се позовава на данни на Министерството на отбраната на Обединеното кралство.

На въпроси относно загубите на руската армия в Украйна от министъра на отбраната в сянка Джон Хийли, заместник-държавният секретар на въоръжените сили на Великобритания Лео Дохърти отговаря следното:

"Предполагаме, че около 450 000 руски военни са били убити или ранени, а десетки хиляди други вече са дезертирали от началото на конфликта. Броят на убитите служители, служещи в руски частни военни компании (ЧВК), не е ясен. Ние също така изчисляваме, че над 10 000 руски бронирани превозни средства, включително близо 3000 основни бойни танка, 109 самолета с неподвижни крила, 136 хеликоптера, 346 безпилотни летателни апарата, 23 военноморски кораба от всички класове и над 1500 артилерийски системи от всякакъв тип са били унищожени, изоставени, или заловени от Украйна от началото на конфликта."

През февруари The New York Times, позовавайки се на източник в Пентагона, оцени загубите на руските въоръжени сили убити и ранени в Украйна на 300 000 души. Според доклада руските военни се опитват да върнат ранените на въоръжение възможно най-бързо, без да отчитат физическите им възможности.

Зеленски: 300 000 може да не е окончателният брой мобилизирани руснаци до 1 юни

Зеленски: 300 000 може да не е окончателният брой мобилизирани руснаци до 1 юни

Тъй като дисциплината им не е много добра, може да не успеят да мобилизират 300 000 до 1-ви, допусна украинският президент

Преди седмица, използвайки данни от отворен код, руската служба на BBC изчисли средната продължителност на живота на руски затворник, мобилизиран за войната. Според изчисленията на Би Би Си. 50% от бившите затворници са починали до третия месец на служба в ЧВК "Вагнер". Осъдените имат още по-малка продължителност на живота - само два месеца - в подобни отряди "Буря Z" и "Буря V", които действат под контрола на руското министерство на отбраната.

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, към 26 април Силите за отбрана са убили или ранили 463 930 души. Освен това украинските войски са унищожили или извадили от строя 7262 танка, 13 957 бойни машини на пехотата и 11 867 артилерийски системи на окупаторите, допълва УНИАН.

Припомняме, че в началото на април, украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Русия трябва спешно да набере за фронта 300 000 военни до 1 юни. Той по-късно уточни, че вероятно това не е окончателният им брой. 

В същото време, Киев прие промени в закона за мобилизацията, с които затегна правилата за подлежащите мъже. 

Руските местни власти все по-рядко съобщават за загинали военни в Украйна

Руските местни власти все по-рядко съобщават за загинали военни в Украйна

Мъртвите се пренасят в Русия и се погребват средно 14-20 дни след смъртта им