Във вторник сутрешният доклад на британското министерство на отбраната е посветен на плачевната ситуация с водоснабдяването в контролираната от Русия част на Донецка област, информира Руската служба на Би Би Си.

На 28 април 2023 г. ръководителят на самопровъзгласилата се ДНР Денис Пушилин заяви, че водните запаси в региона са опасно ниски. Недостигът на вода се превърна в остър проблем за окупирания Донецк след руската инвазия в Украйна през 2022 г.

Каналът Северски-Донец, който снабдява региона с вода, остава до голяма степен под украински контрол. Маршрутът му минава, наред с други неща, през град Часов Яр, на около 6 километра от Бахмут. От една страна, Русия се опитва да завладее канала, за да реши проблема с недостига на вода, а от друга страна, тя го уврежда с военните си действия в Бахмутско направление.

На фона на факта, че не е възможно да се поеме контрола над канала, Русия очевидно е започнала изграждането на собствен водопровод, но това едва ли ще компенсира недостига на вода в окупираните региони.

РИАН: Осигурена е доставката на вода до Крим с овладяването на Херсонска област

РИАН: Осигурена е доставката на вода до Крим с овладяването на Херсонска област

Пуснали са руска телевизия и радио, хората ползват все повече рубли