Британското министерство на отбраната посвещава традиционния си сутрешен доклад на темповете на ремонта на Кримския мост, повреден на 8 октомври в резултат на експлозия, чийто характер все още не е напълно ясен, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Русия продължава да ремонтира Кримския мост, но поне до септември 2023 г. той едва ли ще заработи напълно, заключават от британското военно разузнаване. На 8 ноември мостът беше затворен за монтиране на 64-метров участък. Ще са необходими още три такива сегмента, за да се сменят всички повредени участъци от пътя.

Въпреки че кримските власти казват, че работата по този участък от моста трябва да приключи до 20 декември, доклад, предоставен на президента Путин, уточнява, че ремонтът на другото платно ще ограничи движението по моста до март 2023 г.

Според договора подмяната на участъци от повредения железопътен мост трябва да приключи до септември 2023 г., но руският вицепремиер каза, че времето за ремонт ще бъде съкратено.

Един коловоз е отворен, но железопътният трафик остава ограничен. Темпът на ремонтните дейности ще бъде силно зависим от метеорологичните условия през зимните месеци.

Атаката срещу Кримския мост прекъсна руската логистика и доставки за анексирания Крим и Южна Украйна, ограничавайки способността на Русия да транспортира военна техника и войски до тези райони по железопътен или автомобилен способ.

Повредата на моста, неотдавнашната атака срещу Черноморския флот в Севастопол и възможното изтегляне на руските войски от Херсон - всичко това значително разваля картината на военния успех, която руското ръководство се опитва да представи у дома, заключава британското разузнаване.

Британското разузнаване: Русия строи укрепени линии

Британското разузнаване: Русия строи укрепени линии

Руските сили се готвят за отбрана на завзетите територии