Ежедневният доклад на британското разузнаване е посветен на обстрела на Херсон от руската армия, съобщава Руската служба на Би Би Си.

През последните няколко дни най-масираният обстрел изглежда е бил извършен по населени места и обекти на река Днепър в Южна Украйна, пише британското разузнаване. Това включва и обстрела на град Херсон от източния бряг на Днепър.

Според местните власти трима цивилни са били убити в Херсон на 29 януари и два чуждестранни кораба, закотвени на пристанището на града още от началото на войната, са били повредени, причинявайки петролен разлив.

Херсон остава най-обстрелваният град извън Донбас. Точната причина, поради която Русия консумира боеприпаси тук (а според информацията запасите им са на изчерпване), не е ясна.

Вероятно командването на руската армия отчасти очаква да сломи духа на местното население и да предотврати всякакви опити за контраатаки от украинска страна на Днепър, според британското разузнаване.

Украйна се готви за голяма ескалация от страна на Русия, вероятно дори през следващите две до три седмици. Това заяви висш служител по сигурността на украинския президент, цитиран от Скай Нюз.

Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, посочи, че най-тежките боеве тепърва предстоят. Той добави, че следващите няколко месеца ще бъдат решаващи хода на войната.

По думите му Русия се готви за максимална ескалация. Тя събира всичко възможно, непрестанно провежда тренировки и учения, уточни той.

ISW: Русия хвърля елитни части срещу Бахмут

ISW: Русия хвърля елитни части срещу Бахмут

Кулминацията на битката предстои