Британското разузнаване посвети ежедневния си доклад за ситуацията в Украйна на загубите на руски хеликоптери и проблема с осигуряването на превъзходство във въздуха, съобщава Руската служба на Би Би Си.

След нахлуването в Украйна Русия е загубила най-малко 23 бойни хеликоптера Ка-52. Това е повече от 25% от флота на руските ВВС от 90 вертолета Ка-52 и почти половината от общите загуби на руски хеликоптери в Украйна.

Руските ударни хеликоптери вероятно са претърпели сериозни щети заради използването на ПВО от украинската армия. Освен това хеликоптерите често действат под прикритието на бойни самолети - което не е напълно в съответствие с руската военна доктрина, отбелязват авторите на доклада.

Русия продължава да не е в състояние да поддържа въздушно превъзходство, за да осигури ефективна продължителна въздушна подкрепа близо до фронтовите линии, а артилерийските й боеприпаси са на изчерпване. Руските командири вероятно все повече ще прибягват до рискови бойни операции с хеликоптери като един от малкото налични начини за подкрепа на войските в битка.

Руски военен самолет се разби в жилищна сграда в Иркутск

Руски военен самолет се разби в жилищна сграда в Иркутск

Това е вторият подобен инцидент в рамките на седмица