На 18 април Кремъл съобщи за посещението на руския президент Владимир Путин в окупираната от Русия Южна Украйна. Използвайки руското изписване на украинската река Днепър, в прессъобщението се посочва, че държавният глава е посетил "Днепърската група войски". Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че това е едно от първите споменавания на съществуването на Днепърска група войски. Русия използва термина "група войски" по специфичен начин, обозначавайки голямо, организирано по задачи оперативно формирование, уточняват от британското МО.

В Русия се карат за броя на жертвите си

В Русия се карат за броя на жертвите си

ФСБ твърди, че не са броени убитите от Росгвардия, наемниците на Вагнер и други, за да не тревожат Путин с много жертви

Те припомнят, че в началото на инвазията руските сили са били организирани в групи войски, всяка от които е била причислена към съответните военни окръзи в Русия, например Западната и Централната група войски.

Съществуването на очевидно нова, Днепърска група войски предполага, че първоначалната организация на руските сили се е изменила, вероятно поради големи загуби, посочват от британското разузнаване.

Според тях задачата на Днепърската група войски вероятно ще е да защитава южния сектор на окупираната зона и най-вече югозападния фланг, чиято граница в момента е маркирана от река Днепър.