Изтекли документи от САЩ разкриха, че разногласията в руския апарат за сигурност са довели до обвиненията на министерството на отбраната в подценяване на жертвите от войната в Украйна, пише БиБиСи.

Русия каза много малко публично за мащаба на своите смъртни случаи във войната.

Но файловете показват, че службата за сигурност на ФСБ твърди, че служители не са броили убитите от руската национална гвардия, наемниците на Вагнер и други.

Русия вече предупреди, че течовете може да са фалшиви, умишлено подхвърлени от САЩ.

Подробностите обаче потвърждават това, което вече беше широко известно: че руските военни и групи за сигурност са имали чести разногласия относно воденето на войната в Украйна и че Русия е избягвала да публикува броя на загиналите и ранените.

Изчисленията на ФСБ за почти 110 000 жертви до февруари все още са много по-ниски от цифрите тази седмица в изтеклите по-рано американски документи, които оценяват руските загуби на между 189 500 и 223 000 жертви, като 35 500-43 000 души са убити в битка.

Последните официални данни на Русия датират от септември миналата година, когато бяха потвърдени 5937 убити военнослужещи.

Репресиите на Русия срещу собствените ѝ войници в Украйна

Репресиите на Русия срещу собствените ѝ войници в Украйна

Изпраща вълни от необучени или по-възрастни руснаци, които украинците да застрелят и да разкрият позициите си

В същия документ се казва, че недостатъчното отчитане на жертвите в рамките на системата подчертава "продължаващото нежелание" на военните да предават лоши новини нагоре по командната верига.

Коментатори често предполагат, че президентът Владимир Путин е предпазен от степента на загубите на Русия на бойното поле и тази оценка изглежда се потвърждава от тези прихванати комуникации, обозначени като "СР" или Специално разузнаване.

Друг изтекъл документ, обозначен като строго секретен, се отнася до "информационна война" между министерството на отбраната и боса на наемниците на Вагнер Евгений Пригожин през февруари.

Пригожин многократно обвиняваше военните, че са спрели доставките на боеприпаси, докато неговите хора се бият за превземането на Бахмут в Източна Украйна.

Изтичането на информация цитира служители на министерството, които предполагат, че намират "съюзници с равен статут, за да се борят с Пригожин, вместо да го правят сами".

Показателно е, че оценката в изтичането на информация твърди, че значителните загуби, понесени от Националната гвардия на Русия или Росгвардия, "вероятно ще възпрепятстват опитите на Москва да защити напълно всичките си анексирани територии".

Войските на Росгвардия участваха в бойни действия и помогнаха за организирането на манипулираните референдуми на Русия, които доведоха до анексирането от Путин на четири украински региона миналия септември.

Малко се знае за самоличността на човека с изтекла информация, но Washington Post съобщи, че той е ентусиаст на оръжия на около 20 години, който е работил в американска военна база.

Според Post, той преписва и след това набира съдържанието на секретни документи, които е видял в базата и след това публикува снимки на самите документи.

Сред страниците с фотографирани документи, една показва оценка на САЩ за "жестока кампания на изтощение" на Русия в източния регион на Донбас в Украйна. В него се казва, че ако не се стигне до "непредвидено възстановяване" на руските сили, Украйна ще може да осуети военните цели на Москва, "което ще доведе до продължителна война след 2023 г.".

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков предположи, че САЩ може да са подхвърлили документите умишлено. Той твърди, че като "страна в конфликта", Вашингтон може да се е опитал да "заблуди врага, а именно Руската федерация".

Друго интригуващо изтичане обаче цитира Главната оперативна дирекция на Русия, която приветства успешна операция в началото на февруари, целяща да убеди украинското разузнаване за потенциална съвместна руско-беларуска офанзива от Беларус.

Тъй като военната кампания на Русия на изток спря в навечерието на годишнината от войната, имаше съобщения за натрупване на руска военна сила в Беларус с цел възобновяване на неуспешното нахлуване от беларуска територия предходната година.

Киев беше принуден да премести войски, за да защити района от евентуална атака, отклонявайки ги от фронтовите линии на изток и юг.

В изтеклия документ се цитира служител на Дирекцията, който препоръчва още две фази на дейност през март "за допълнително подвеждане на украинските сили". Изтичането на информация показва, че плановете са били изпратени на армейския началник на Беларус за одобрение.

Над 350 000 са жертвите от войната в Украйна

Над 350 000 са жертвите от войната в Украйна

Няма независимо потвърждение на данните