До 354 000 руски и украински войници са били убити или ранени във войната в Украйна, която се превръща в продължителен конфликт, който може да продължи и след 2023 г., сочат публикувани в интернет документи на американското разузнаване, цитирани от АП.

Според оценка, съпоставена от Агенцията за отбранително разузнаване на САЩ, Русия е понесла общо 189 500-223 000 жертви, от които 35 500-43 000 убити в бой и 154 000-180 000 ранени.

Украйна е понесла 124 500-131 000 общи загуби, от които 15 500-17 500 убити в бой и 109 000-113 500 ранени в бой, според документа, озаглавен "Русия/Украйна - оценка на устойчивостта на бойните действия и загубите".

Цифрите са около 10 пъти по-големи от всички публични данни за жертвите, публикувани от Москва или Киев.

Нито една от страните не предоставя навременни данни за военните загуби, припомня "Ройтерс".

"Русия продължава да изостава от поставените цели за попълване на запасите от оборудване и личен състав в подкрепа на операциите в Украйна", според Агенцията за отбранително разузнаване, която подчертава, че има значителни пропуски в информацията.

Документът за загубите е щампован с емблемите на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ и Агенцията за отбранително разузнаване.

Репресиите на Русия срещу собствените ѝ войници в Украйна

Репресиите на Русия срещу собствените ѝ войници в Украйна

Изпраща вълни от необучени или по-възрастни руснаци, които украинците да застрелят и да разкрият позициите си

И за Русия, и за Украйна се оценява, че имат "умерена" боеспособност - което означава, че и двете страни вероятно ще могат да продължат да воюват известно време.

Документите показват, че макар Русия да има общо числено превъзходство в някои области, Украйна разполага с повече танкове и бронетранспортьори (БТР) на театъра на военните действия от Русия.

По данни на Агенцията за отбранително разузнаване Русия е загубила 2048 танка и 3900 БТР, докато Украйна е загубила 468 танка и 1020 БТР. Украйна разполага с 802 танка и 3 498 БТР-а на бойното поле, докато Русия има 419 танка и 2 928 БТР-а на театъра на военните действия.

Ако са автентични, документите, които изглеждат като тайни оценки на САЩ за войната, както и за някои американски шпионски действия срещу съюзници, предлагат рядък поглед върху гледната точка на Вашингтон за един от най-смъртоносните конфликти в Европа след Втората световна война.

"Ройтерс" не е успяла да провери документите по независим начин, а някои държави, включително Русия и Украйна, поставиха под въпрос тяхната достоверност, докато американски служители твърдят, че някои от файловете изглежда са били променени.

В една от оценките от 23 февруари 2023 г., озаглавена "Битката за региона на Донбас вероятно върви към застой през 2023 г.", се казва, че е малко вероятно Русия да успее да превземе тази част от Източна Украйна.

Защо Украйна не започва контранастъплението и как се готви за него Русия

Защо Украйна не започва контранастъплението и как се готви за него Русия

Анализ на Би Би Си

"Смазващата кампания на Русия за изтощаване на региона Донбас вероятно върви към застой, осуетявайки целта на Москва да завладее целия регион през 2023 г.", се казва в оценката над класифицирана карта на руските позиции.

"Тази тактика е намалила руските сили и запаси от боеприпаси до ниво, което, ако не се стигне до непредвидено възстановяване, може да изтощи руските части и да осуети военните цели на Москва, което ще доведе до продължителна война след 2023 г."

Руското министерство на отбраната не отговори на молбата за коментар. Москва заяви, че не знае дали документите са истински и че те може да са опит за насаждане на раздор.