Четиринадесет месеца след нахлуването си в Украйна, Русия постигна малко печалби, като същевременно претърпя катастрофални загуби: през февруари доклад на Център за стратегически и международни изследвания изчисли, че броят на загиналите руски бойци е някъде между 60 000 и 70 000. Загубите в украинската отбрана са по-малко ясни, въпреки че докладите показват, че са по-ниски, пише TIME.

Москва очевидно отчаяно иска да обърне клатещия се брой на своите трупове. През септември президентът Владимир Путин повика повече от 300 000 резервисти, за да подкрепят инвазията - първата повиквателна на страната след Втората световна война. Кремъл също така разкри планове за увеличаване на въоръжените си сили, като промени задължителната си наборна програма, която изисква мъжете да служат в армията една година, за да обхване тези на възраст от 21 до 30 години, повишавайки горната граница от 27 тази година, но чакайки за неопределено време за повишаване на долната граница от 18.

Русия призовава наборници два пъти годишно, през есента и пролетта, но могат да бъдат обявени и еднократни мобилизации. Съдейки по изселването на близо 400 000 руснаци малко след септемврийската мобилизация, не много хора желаят да се присъединят към бойното поле в Украйна.

Държавната дума, долната камара на руския парламент, набързо одобри закон в понеделник, което прави по-трудно избягването на проекта на два пъти годишно, като горната камара е готова да подпечата предложението и се очаква Путин да го подпише. Законът би позволил да се издават електронни призовки за наборници и ще се счита за официално получена такава призовка, след като попадне в цифровата пощенска кутия на дадено лице.

На онези, които са призовани, незабавно се забранява да напускат страната, а укриващите се са изправени пред наказания, вариращи от отнемане на шофьорските им книжки до забрана за теглене на банкови заеми и ипотеки.

Новият закон запълва дългогодишна празнина в начина, по който Русия укрепва своите сили, казва Матю Съсекс, сътрудник в Центъра за стратегически и отбранителни изследвания към Австралийския национален университет. "Това със сигурност ще повиши значително числеността в Русия", казва той пред TIME.

Защо Украйна не започва контранастъплението и как се готви за него Русия

Защо Украйна не започва контранастъплението и как се готви за него Русия

Анализ на Би Би Си

Преди това на наборниците трябваше да бъдат връчени — и да подпишат — документите си за набор лично или чрез своите работодатели, което позволяваше на укривателите да игнорират или да се скрият от военните. "Русия има проблеми с набора от години, дори още от Чечня", казва Съсекс, "и понякога само 10 до 15% действително се появяват."

Кремъл настоява, че времето на новия закон няма нищо общо с друга потенциална мобилизация в настоящата война, а е по-скоро част от текущата модернизация на руската програма за повикване. Съсекс обаче казва, че този ход вероятно потвърждава, че Москва е изправена пред недостиг на сила, тъй като се стреми да поднови своята отслабваща офанзива в Украйна.

Когато Москва събра потенциални бойци през септември, тя в крайна сметка трябваше да изпрати хиляди у дома, защото бяха счетени за "негодни за служба" и въпреки това според съобщенията в крайна сметка изпрати някои едва обучени наборници, както и физически негодни възрастни хора на фронтовата линия.

Съсекс казва, че Русия следва подход на "месомелачка": мобилизиране на възможно най-много хора, за да уморят Украйна, въпреки че това води до повече жертви от тяхна страна. "Използването им на бойно поле по начина, по който руснаците са направили, е основно да използват мобилизирани войски в човешки вълни, да накарат украинците да ги застрелят и това разкрива техните позиции, така че след това да използват по-добри сили, за да атакуват украинците", казва той.

Тъй като конфликтът в Украйна се превръща във война на изтощение, Съсекс казва, че Москва се надява, че ако нейните сили успеят да устоят, това може да накара привържениците на Киев да се уморят. Голяма част от помощта за Украйна в момента идва от страните от НАТО, като САЩ са най-големият донор на военна помощ, следвани от Обединеното кралство и ЕС. "Ако затъне", казва той, "тогава много страни ще кажат, потърсете изход."

Британски генерал: Войната в Украйна може да продължи десетилетие

Британски генерал: Войната в Украйна може да продължи десетилетие

Независимо дали им харесва или не, политиците в Европа по същество са вече военновременни лидери