Руското министерство на отбраната вероятно се опитва да възстанови репутацията на 155-а бригада на морската пехота, чието име стана синоним на неотдавнашните военни неуспехи на Русия в Украйна, смята британското военно разузнаване, цитирано от Руската служба на Би Би Си.

По нейни наблюдения през март действията на бригадата са били активно отразявани от руските медии - тя дори е била посетена от известния руски телевизионен водещ Владимир Соловьов (на 5 март пропагандистът съобщи, че той е бил обект на обстрел по време на посещение в мястото на дислокация на 155-а бригада).

Британското разузнаване също забеляза публични изявления за високия морал на хората от бригадата и тяхната "силна решимост да постигнат целите си", както и изображения, показващи как бригадата се превъоръжава с модифицирани танкове.

Всъщност, според авторите на доклада, 155-а бригада е трябвало да се възстановява след две неуспешни фронтални атаки край Угледар в Донецка област. Британското разузнаване обяснява желанието на руското министерство на отбраната да възроди имиджа си с опасенията, че неуспехите на 155-та бригада ще бъдат свързани с руското висше военно ръководство.

Лондон: Руското МО упорства за победа в Угледар, за да не изостава от успехите на "Вагнер"

Лондон: Руското МО упорства за победа в Угледар, за да не изостава от успехите на "Вагнер"

Опитите на руските сили да превземат града обаче се забавят