Собственикът на руската частна военна компания "Вагнер", Евгений Пригожин, заяви на 23 октомври, че силите на му напредват със 100-200 метра на ден, което според него е "нормално в съвременната война".

Това съобщи Британското разузнаване в ежедневния си доклад по отношение на войната в Украйна.

Според тяхната военна доктрина руските сили планират да напредват с 30 км или повече на ден при повечето условия. През февруари руските сили планираха да направят 1000 км настъпление през Украйна в рамките на един месец.

През септември украинските сили преминаха в контраофанзива и постигнаха напредък от над 20 км на ден.

През последните два месеца Пригожин изостави всякакви претенции, че не е свързан с Вагнер и беше по-категоричен в публичните си изказвания. Според британското разузнаване той вероятно се опитва да изгори доверието си в напрегнатата руска система за национална сигурност.

Вчера пък Евгений Пригожин направи едно неочаквано изявление, което може да се възприема и като ход в позиционната му война, пише Der Standard. Пригожин похвали украинския президент Володимир Зеленски в съобщение в социалната мрежа "ВКонтакте", публикувано в акаунта на компанията му "Конкорд". "Въпреки че е президент на страна, която в момента е враждебна на Руската федерация, Зеленски е строг, самоуверен, прагматичен и красив човек", оценява Пригожин. 

Британското разузнаване: "Вагнер" наема и болни затворници

Британското разузнаване: "Вагнер" наема и болни затворници

Те може да строят отбранителни съоръжения