Британските военни са атакували три групи пирати край бреговете на Сомалия.

Активността на британските военноморски сили, които патрулират в района на Аденския залив, идва като отговор на критиката за бездействието и неизпълнението на международния мандат за борба със сомалийските пирати. В последните седмици зачестиха нападенията и то в близост или в самия район, който е обособен за охраняема зона.

Фрегатата Chatham е атакувала кораб майка и два катера, като е изискала от пиратите доброволно да се предадат. Катерите са се опитали да избягат, но са били потопени, след като от вертолет Lynx са им пуснати няколко ракети.

Едновременно с това британските морски пехотинци са взели на абордаж кораба майка. При атака пиратите са изхвърлили оръжието си зад борда, но британците са открили на борда на кораба голямо количество гориво, което са конфискували.

На пиратите са оставали само толкова, колкото да успеят да се доберат до брега.

Миналата седмица след като се притекоха на помощ на пленен руски танкер, руските военни от "Маршал Шопошников" плениха около 10 пирати. След това обаче ги освободиха с лодките им да се доберат до бреговете на Сомалия - нещо, което те явно не са успели да направят, тъй като изчезнаха безследно.

Припомняме, в момента в ръцете на пиратите се намират 20 български моряци - екипажът на "Панега" и 5 моряци - част от екипажа на Asian Glory.

Днес след като прекара близо 5 месеца в плен освободеният "Сейнт Джеймс Парк" също с българи на борда, акостира в Оман.